PROMILLE: Alle de tre i bilene hadde promille – og alle ble dømt.
PROMILLE: Alle de tre i bilene hadde promille – og alle ble dømt.

Dømt for medvirkning:

Én mann fyllekjørte – tre ble dømt

Tre svært fulle menn var på kjøretur. Bare den ene kjørte, men alle tre ble dømt.

Publisert

For seks år siden ble det gitt en generell hjemmel for å kunne straffe de som vet om eller burde vite om kjøring i ruspåvirket tilstand.

Det har to menn som satt på med den tredje mannen nå smertelig fått erfare, etter at alle tre er dømt til kraftige straffer for en svært fuktig kjøretur i fjor sommer.

De tre mennene kjørte mellom Kragerø, Bø og Seljord i Telemark.

Da de ble stoppet etter en kjøretur som inkludert stopp varte i over seks timer, hadde de to passasjerene en promille på henholdsvis 1,8 og 2,0, mens sjåføren hadde promille på 1,44.

Først frikjent

Sjåføren og den ene passasjeren erkjente fyllekjøringen, og ble dømt til både fengsel, en saftig bot hver og inndragelse av førerkortet for henholdsvis to og et halvt år og to år.

Den andre passasjeren, en 20 år gammel mann, satt i baksetet, og nektet for at han skal ha medvirket til fyllekjøringen.

I Nedre Telemark tingrett ble han frikjent. Men i Agder lagmannsrett ble han dømt til 24 dagers fengsel og 22.000 kroner i bot for det som strafferettslig kalles psykisk medvirkning til promillekjøring.

Han mister også førerkortet i to år.

Promille på 2,0 og opp mot det nivået tilsier at man er svært beruset, eller full – og på grensen til å være bedøvet. Vitner har også beskrevet kjøreturen som farlig og vinglete – og det skal ha vært nære på kollisjon.