PROBLEMER: Teslas fabrikk utenfor Berlin må holde stengt etter en brann som har medført strømbrudd i området

Stengt etter brann:

Vil ta tid før Tesla-fabrikken kan produsere igjen

Tidligere i uka stengte Teslas fabrikk utenfor Berlin grunnet en brann, og den kan ikke sette i gang igjen med det første. Dette berører tusenvis av biler som er i produksjon.

Publisert

En brann i en høyspentmast nær Teslas fabrikk i Grünheide i delstaten Brandenburg ved Berlin har ført til en omfattende strømstans i området. 

Tysk politi mistenker at ildspåsettelse førte til strømbruddet som rammet fabrikken og tusenvis av innbyggere. Anlegget måtte evakueres og produksjonen stoppes. Nå ser det ut til at det kan ta tid før den er i gang igjen.

– Det er ventet at fabrikken vil være uten elektrisitet til slutten av neste uke, sier en talsmann fra Tesla til Reuters.

Tesla anslår at situasjonen vil gi dem et tap på langt over 100 millioner dollar, og bare på tirsdag var det 1000 biler som ikke kunne ferdigstilles.

Okkupert skogen

En ytre venstre-gruppering som kaller seg «Vulkangruppe» hevder å stå bak en brann som stanset strømforsyningen.

Den siste tiden har det vært store protester i området rund Teslas fabrikk grunnet en planlagt utvidelse av anlegget. Tidligere i år stemte innbyggerne ned et forslag om å kutte trær og for gjøre plass til utvidelsen.

80–100 aktivister har siden torsdag i forrige uke okkupert deler av skogen, der de har satt opp rundt ti trehytter.

Ukjent effekt for Norge

Tesla ønsker å doble fabrikkens kapasitet til produksjon av en million biler og 100 gigawattimer batteri per år. Fabrikken i Grünheide lager de fleste av Tesla-modellene som selges i Europa og Norge.

Den norske importøren har ikke noe konkret informasjon om situasjonen vil påvirke leveransene til Norge, som i dag er to til fire uker for alle varianter av Model Y. 

Skulle det komme endringer leveringsestimatene så vil dette oppdateres fortløpende i på nettsidene til Tesla, i «Design Studio», altså der bilene konfigureres.

Sjokkert

Tesla sentral har kommet med uttalelser rundt hendelsen på X, hvor de blant annet skriver:

- Vi står sammen med våre ansatte, folket i Grünheide og omegn og alle som er berørt av brannstiftelsen på det offentlige strømnettet som ble rettet mot Tesla.

Selskapet sier videre at sikkerheten til de mer 12.000 ansatte ved anlegget er av høyeste prioritet, og at de er lettet over at ingen ble skadet. 

Og at de er sjokkert over at gjerningspersonene ikke har tatt hensyn til at de har skadet kritisk infrastruktur og kunne ha skadet mennesker.

– Vi antar at myndigheter og domstoler vil holde dem ansvarlige. Vi er takknemlige for den store støtten fra alle deler av Tyskland og verden og fordømmer vold i enhver form. Vi vil ikke la straffbare handlinger og terrorhandlinger avskrekke oss fra vårt oppdrag om å akselerere overgangen til fornybar energi, og vil starte fabrikken på nytt så snart som mulig og gjenoppta full produksjon ved fabrikken.