ARBEIDSSTEDET: Tesla Gigafactory Berlin Brandenburg.

Nei til fagforeninger:

Tesla-ansatte i Tyskland nektes felles overenskomst

Ansatte på Teslas fabrikk i Grünheide i Tyskland nektes felles overenskomst, og Tesla-eier Elon Musk legger ikke skjul på at han er motstander av fagforeninger.

Publisert Sist oppdatert

De ansatte på fabrikken sørøst for Berlin fikk i fjor et tilbud om 2500 euro, drøyt 28.000 kroner, i lønnstillegg fra februar i år.

Felles overenskomst som regulerer lønns- og arbeidsforhold nekter derimot fabrikken å gå med på.

– Vi fokuserer på oss selv for raskt og uten eskalering å kunne finne løsninger for våre ansatte. Dermed kan vi få endringer til å skje vesentlig raskere, sier fabrikksjef André Thierig.

Har goder

Selv uten felles overenskomst har de ansatte på fabrikken mange goder, mener han. Det inkluderer gratis lading av elbil, gratis pendling med buss og tog, leasing av sykler og subsidierte togbilletter som kan benyttes over hele Tyskland.

Økonomiminister Jörg Steinbach i Brandenburg mener det bør inngås tariffavtale og felles overenskomst ved fabrikken.

– Det vil selvsagt være bra om IG Metall og Tesla kan bli enige om en tariffavtale eller i det minste diskutere det. Det vil gi mange fordeler for begge parter, mener han.

Motstander

Lederen av Teslas bedriftsråd, som representerer de ansatte ved fabrikken, er ikke enig og motstander av kollektive forhandlinger som involverer fagforeninger.

– Vi er nær arbeidsstokken. Dersom vi blir påvirket utenfra, går smidigheten vår tapt, sier hun.

Tesla-eier Elon Musk har gjort det klart at han er motstander av fagforeninger, og i Sverige har Tesla-ansatte streiket siden oktober fordi selskapet nekter å inngå tariffavtale.

Tesla i Norge vil heller ikke møte Fellesforbundet for å diskutere fagorganisering.

(©NTB)