PÅ LØPENDE BÅND: Bildet viser Teslaer som ankommer Norge. Fellesforbundet vil hindre at biler fraktes fra Norge til svenske kunder.

Fellesforbundet:

Varsler Tesla-boikott i Norge

Fellesforbundet har sendt et boikottvarsel til bilprodusenten Tesla i Sverige. 

Publisert Sist oppdatert

Boikotten vil bli rettet mot transport av biler til det svenske markedet.

Bakgrunnen er den pågående streiken i Sverige, der konflikten dreier seg om Teslas nei til å inngå kollektive avtaler. 

Streiken i Sverige ble innledet 27. oktober – se alt Motor har skrevet om den her.

– Våre fagforeningskamerater i IF Metall har Fellesforbundets fulle støtte i konflikten med Tesla, sier forbundsleder Jørn Eggum.

Frist: 20. desember

Han mener at de svenske fagorganiserte  tar kampen mot et fagforeningsfiendtlig selskap på vegne av hele arbeidslivet. 

ADVARER: Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

– Nå bør Tesla umiddelbart akseptere IF Metalls krav om tariffavtale. Dersom dette ikke er på plass innen 20. desember, vil vi gå videre med iverksetting av boikottaksjoner, sier Eggum.

Forbundslederen viser til det også svenske fagforenings­medlemmer har nevnt gjentatte ganger: «den nordiske modellen».

– I Norden er det bred enighet om betydningen av et godt organisert arbeidsliv. Det sikrer ansatte medbestemmelse og rimelige lønns- og arbeidsvilkår, sier han.

Ingen flere varsler

– Retten til å kreve tariffavtale er en selvsagt del av vårt arbeidsliv, og vi kan ikke akseptere at Tesla stiller seg på utsiden av dette, sier Eggum.

Er ikke en avtale på plass i Sverige innen 20. desember, vil altså organisasjonen oppfordre til boikottaksjoner. Uten at det vil komme ytterligere advarsler.

– Det er for tidlig å si hvilke konkrete tiltak vi vil iverksette for å støtte opp om streiken i Sverige, sier Eggum. 

– Dette er et klart signal til Tesla om at de ikke kan transportere svenske Teslaer gjennom Norge. Det vil i så fall bli møtt med aksjoner, og vi vil gjøre de tiltakene som er nødvendige for å få dette til å virke.

I Sverige ble det tidlig klart at Tesla fant alternative måter for å skaffe til veie biler, selv om havnene ble stengt for produsenten. Motor har tidligere spurt Drammen havn om svenske kunder fikk biler derfra, men fikk da vite at noe slikt ikke hadde skjedd ennå.

Hele Norden på lag?

Ifølge IF Metalls nyhetsorgan, Dagens Arbete, kan også aksjoner i Finland være på trappene.

Det danske fagforbundet 3F Transport varslet tirsdag en sympatiaksjon, som vil bli innledet om to uker – hvis ikke Tesla gir etter.

● Onsdag ble det også klart at Tesla tapte runde 2 i kampen om å få utlevert registreringsskilt i Sverige. Som en del av aksjonene sluttet PostNord å frakte bilskilt til Tesla, hvorpå Tesla saksøkte PostNord og Transportstyrelsen – og fikk støtte i tingretten i Norrköping. 

Nå har ankeinstansen Göta hovrett overprøvet tingrettens beslutning, skriver Vi Bilägare.