SUZUKI ACROSS: Avgiftshopp på 50.000 kroner fra 1. januar.

Unngå avgiftssjokket:

Slik gjør du hybrid-kupp før nyttår

Joda, det er mulig å spare titusener – og kjøpe en solid ladehybrid med levering før nyttår.

Publisert

Fra årsskiftet stiger avgiftene på de populære ladehybridene med titusener av kroner. De mest populære modellene går opp mellom 20.000 og over 80.000 kroner i avgift.

De fleste bilforhandlerne lemper denne avgiftsøkningen over på kundene.

Dermed blir ladehybrid langt mindre attraktivt fra neste år. Skal du ha ladehybrid, bør derfor bilen hentes ut før nyttårskvelden. Det er leveringstidspunktet, ikke bestillingstidspunktet, som er avgjørende.

Across

Motor har sjekket hvilke av de populære modellene som fortsatt er å få kjøpt, med levering før nyttår.

Én modell finnes fortsatt i flere titalls eksemplarer rundt om hos merkeforhandlerne: Nemlig Suzuki Across.

Rynker du på nesa? Vil du heller ha norgesfavorittene Toyota RAV4 eller Volvo XC60?

Suzuki Across er søsterbilen til RAV4 og oppnådde respektable 77 poeng da Motor testet den for ett år siden.

30 biler til salgs

To uker før nyttårsaften er det fortsatt hele 30 nye Suzuki Across til salgs hos landets Suzuki-forhandlere.

Salgssjef Lars Havre i Suzuki Norge høres nesten litt overrasket ut når vi forteller han om antallet annonser vi fant på Finn.

– I tillegg er det også en del demobiler å få kjøpt, sier han.

– Hvor sent er det mulig å bestille ny bil, hvis man vil ha den levert før nyttårsaften?

– Dersom bilen står hos forhandler, er det mulig å få den utlevert én til to timer etter at man har bestilt den. Det er jo litt avhengig av hva som må gjøres på verkstedet og med klargjøringen, men de fleste av disse bilene er jo klargjort for salg. Det kan derfor holde å kjøpe bil så sent som nyttårsaften.

Flere XC90-er

Toyota-importøren har lenge fortalt at det ikke er mulig å få ny ladbar Toyota RAV4 før nyttår. Men da Motor sjekket tirsdag ettermiddag denne uka, fant vi ett eksemplar for salg hos en av forhandlerne.

Vi fant imidlertid ingen nyere demonstrasjonsbiler for salg.

Nye Volvo XC60 er det også helt rensket for. Men fatt håp om du er villig til å bla opp et par hundre tusen kroner til. Merkeforhandleren Bilia på Gol forteller at de har flere godt utstyrte biler av storebroren Volvo XC90 klare for levering før nyttår.

Vi fant også cirka 15 nesten nye XC90 hos merkeforhandlere. Med nesten nye mener vi biler som har gått opptil 5000 kilometer.

Også flere mindre populære ladehybrider kan leveres før nyttår. En oversikt VG laget for et par uker siden, viste at blant annet Mitsubishi Eclipse Cross, Ford Kuga og Peugeot 3008 da kunne leveres før årsskiftet.

Øker med 50.000 kr

Årsaken til avgiftshoppet på ladehybridene er at fradragssatsen i vektkomponenten reduseres, samtidig som rekkeviddekravet for å få maksimalt fradrag økes fra 50 til 100 kilometer.

Så langt i år, til og med november, er det solgt ca. 33.000 ladbare hybridbiler. De utgjør dermed over 20 prosent av nybilsalget.

Neste år blir det trolig bråstopp i salget. Avgiften på Toyota RAV4 executive stiger 41.000 kroner, mens Suzuki Across øker med 50.000 kroner.

– Vi vil se an salget i vinter. Men vi tror vi kan selge Across også neste år, selv om prisen øker noe, sier Lars Havre i Suzuki Norge.

PS!

Ikke alle ladehybridene øker i pris neste år. VG har regnet ut at hverken Skoda Octavia, Audi A3 eller Kia Niro hybrid, i tillegg til ytterligere seks bilmodeller, får avgiftsøkninger.