BARE LETT BAGASJE: Det er ikke her du skal legge amerikakofferten.

Tåler ikke uhell i 30 km/t:

NAF: – Ikke bruk skiboksen som bagasjerom

En overfylt skiboks kan utgjøre risiko, viser tester NAF har gjort.

Publisert

Risikoen er antakelig høyere enn mange tror:

– Flere skibokser vi har testet, tåler ikke uhell i 30 kilometer i timen, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.

Boksene er ikke ment for tunge gjenstander. Det er det mange som ikke tenker på, konstaterer NAF.

– Dette er bekymringsfullt. Vårt råd er å pakke tunge ting i bilens bagasjerom og ikke bruke skiboksen som ekstra bagasjeplass, sier rådgiver i NAF, Jan Harry Svendsen.

– Festene kan feile

En smekkfull takboks kan også være høyst ureglementert, siden biler har øvre vektgrenser for taklast. Denne finner du i bilens instruksjonsbok. Husk at alt må inkluderes når du regner på det: også selve takboksen og samtlige festeanordninger.

– Det er viktig at du ikke overskrider produsentens grense for taklast. Ikke bare kan festene feile, men bilens kjøreegenskaper blir i mange tilfeller også dårligere, forklarer Svendsen.

Det er dessuten viktig å være oppmerksom på boksenes egne vektgrenser.

NAF anbefaler at man kun legger lette gjenstander i skiboksen dersom man skal ha noe annet enn ski i den.

– Dyner, soveposer og andre lette gjenstander kan man legge i skiboksen, men vær varsom med tung bagasje, sier Svendsen.

Dobbeltsjekk fester

Etter at du har pakket skiboksen, er det viktig å sikre gjenstandene som befinner seg inni. På denne måten vil du forhindre at gjenstandene flytter på seg, samtidig som du vil øke sikkerheten i tilfelle en kollisjon.

– Mange skibokser har reimer eller andre innretninger for å sikre skiene som er i boksen. NAF anbefaler at du bruker disse, og passer på at alt ligger støtt før man drar av gårde, sier Svendsen – som minner om at også takstativ-festene må kontrolleres, helst en ekstra gang etter at kjøreturen har startet.

NAFs fem pakkeråd:

  • Legg tung last så lavt og langt frem som mulig i bagasjerommet. Pass på at du ikke hindrer sikten bakover når du pakker.
  • Husk på å sikre lasten godt. Bruk stropper eller lastenett, som du fester til forankringspunktene i bagasjerommet. Har du bagasje inne i bilen, kan den sikres med bilens bilbelter.
  • Legg små gjenstander i hanskerommet eller andre sikre steder. Fest nettbrett og telefoner slik at de ikke ligger løst. Ikke legg løse gjenstander på hattehyllen.
  • I takboksen skal du kun ha lette gjenstander – pass på at du ikke overskrider maksimalvekten for taklast. Hva den er, finner du i vognkortet eller i bilens instruksjonsbok. Husk på å ta med vekten av skiboksen og takstativ.
  • Dyr fraktes best i bur – eller i en sele som er laget for sikring av dyr i bil. Ikke la kjæledyr være løse i bilen.