DYR GLIPP: Ragnar Hagen skadet dekselet på Jaguar-nøkkelen. Og forsikringsselskapet sa først nei til å bidra ...
DYR GLIPP: Ragnar Hagen skadet dekselet på Jaguar-nøkkelen. Og forsikringsselskapet sa først nei til å bidra ...

Jaguar-overraskelse til jul:

Må betale 25.000 kr for ny bilnøkkel

Ragnar Hagen ødela nøkkelen til sin Jaguar I-Pace og trenger ny. Det koster en god del mer enn han trodde.

Publisert Sist oppdatert

Måløy-mannen Ragnar Hagen hadde vært på tur med hunden, i Lærdal i Vestland. Ved en ladestasjon mistet han nøkkelen til bilen, en Jaguar I-Pace, ned på asfalten.

– Dekselet gikk i stykker, og nøkkelen virket ikke lenger. Heldigvis har jeg to, så jeg kom meg videre, sier åttiåringen til Motor.

Vel hjemme i Måløy, nordvest i samme fylke, sendte Hagen bilen med sønnen til Sandven AS i Bergen – der Jaguaren ble kjøpt ny i 2019.

– De sa det ble dyrt

– Jeg ville bare ha dette fikset, men Sandven sa at det ble veldig dyrt. Derfor ba de meg ta kontakt med forsikringsselskapet mitt først.

Prisen kom på bordet, og Hagen fikk seg en liten overraskelse. Det viste seg nemlig at det koster totalt 25.000 kroner å få en ny nøkkel til denne bilen.

SLUTTET Å VIRKE: Jaguar-nøkkelen med ødelagt deksel.
SLUTTET Å VIRKE: Jaguar-nøkkelen med ødelagt deksel.

Hagen meldte fra til forsikringsselskapet, Gjensidige, slik han fikk råd om.

Første svar derfra var et blankt nei til å erstatte nøkkelen. Det er en liten historie i seg selv, som vi skal komme tilbake til.

Må bytte kontrollmodul

Motor har tidligere skrevet flere saker om nøkler, pris og tilgjengelighet.

Moderne nøkler koster jevnt over noen tusen kroner. Det gjelder blant annet til Mustang, som først bare leverte én nøkkel med hver bil. Polestar har en løsning der den ene nøkkelen ikke er helt fullverdig og på sett og vis går ut på dato.

Men ingen har vært i nærheten av denne summen.

Sandven AS i Bergen forklarer det slik:

– Det må byttes en kontrollmodul samtidig. Det blir en fire timers jobb. Med deler kommer det hele på 20.000 pluss moms, så ja – summen er riktig, sier Frode Skaar-Ottesen, daglig leder ved Sandven AS.

– Litt dyrt ...?

– Jeg skulle ønske det var annerledes. Selvfølgelig kan man bli overrasket av sånt, dette koster jo en brøkdel for eldre biler. Men jeg vil tro det er standardprisen. Kanskje er det til og med enda litt dyrere i Oslo-regionen, sier Skaar-Ottesen.

– Vanskeligere for tyver

Vi sjekker Oslo-prisene:

– Prisen hos oss er 23.375 kroner, forteller Mads Dessen, daglig leder ved Insignia.

– Det er synd at dette går ut over kundene, men det er sikkerhetsmessige grunner til at det er slik. Nøkkelmodulen må byttes, fordi det bare er mulig å programmere to nøkler til den – de to opprinnelige. Til gjengjeld gjør dette jobben mye vanskeligere for tyver, sier Dessen.

Ettermarkedssjef for Jaguar og Land Rover, Frank Hjalmar Jensen, bekrefter at det er sikkerhetshensyn som ligger til grunn for prosedyrene.

– Modulen låses for å forhindre uautorisert nøkkelbruk. Derfor må den i visse tilfeller byttes, sier han.

Nesten reparert ...

Ragnar Hagen skal uansett ha ny nøkkel. Sivilingeniøren på åtti er stadig yrkesaktiv og har ingen planer om å begrense bevegelsesfriheten sin.

I mellomtiden har han pirket litt i den ødelagte nøkkelen – først med heldig resultat:

– Jeg demonterte så langt jeg kunne, flyttet litt på batteriet og limte på dekselet igjen. Da virket den!

Gleden ble dessverre ganske kortvarig. Derfor må Hagen igjen i samtaler med forsikringsselskapet, som altså først sa nei.

Gjensidige snur helt

Begrunnelsen for avslaget fra Gjensidige? I deres regler står det, ordrett, at selskapet «dekker tapt eller brukket bilnøkkel». Og på denne nøkkelen var det altså ikke et metallblad som kunne knekke.

AVSLAG: Det første svaret Ragnar Hagen fikk fra Gjensidige.
AVSLAG: Det første svaret Ragnar Hagen fikk fra Gjensidige.

Motor spør Gjensidige om ikke dette er en formulering fra tidligere tider, da bilnøkler så litt annerledes ut?

Kommunikasjons­sjef Bjarne Aani Rysstad høres ikke uenig ut og lover å komme tilbake med et svar – kjapt. Det løftet holder han:

– Dette er en feil, og den retter vi opp. Det har vi fortalt kunden. Fra nyttår setter vi dessuten opp dekningen for nøkler fra 7500 kroner til 15.000 kroner i den beste forsikringen vår, sier Rysstad.

Det gjenstår likevel noen tusen opp til Jaguar-prisene.