SVENSKE TILSTANDER: Frp-representant Bård Hoksrud ber regjeringen vurdere førerett-initiativ.

Ser mot Sverige:

Kontakter svenske myndigheter om synsfeltregler

Helsemyndighetene vil kontakte svenske kolleger etter at den svenske regjeringen ba om nye testprosedyrer og unntaksregler for personer som mister førerretten på grunn av synsfeltutfall.

Publisert Sist oppdatert

Det opplyser samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) i svar på et skriftlig spørsmål fra Bård Hoksrud (Frp), etter at Motor nylig skrev hvordan Sverige har tatt initiativ for nye regler.

«Helsedirektoratet vil ta kontakt med svenske myndigheter om dette arbeidet», skriver Nygård.

Norske myndigheter har fått kritikk for en rigid håndtering av EU-direktivet som ligger til grunn for det norske regelverket, mens fagmiljøer mener det er svært mangelfull forskning som ligger til grunn for Norges praksis.

Simulator

I svaret henviser statsråden til et forskningsarbeid som pågår ved Oslo Universitetssykehus, et arbeid som involverer omfattende kjøretester i simulator – og som kan gi grunnlag for en ny testprosedyre i Norge.

Nygård skriver at en revisjon av ordlyden i dagens regelverk skal være på plass i løpet av våren 2024.

Men det svenske forslaget går mye lengre enn de norske forskningsmiljøet har konsentrert seg om, blant annet har statsråd Andreas Carlson bedt om et konkret forslag om hvordan oppkjøringstester kan organiseres som en ordinær del av dagens førerkortsystem.

Etter Sverige

En så omfattende endring vil tidligst vurderes i Norge etter at den svenske modellen har fått sin form.

«Jeg vil sammen med helse- og omsorgsministeren følge opp dette arbeidet videre, slik at vi utnytter både ny kunnskap og ny teknologi til beste for den enkelte bilist og trafikksikkerheten på dette området», heter det i svaret fra Nygård.