NESTE BØLGE: Renault 5 er en av de billigere bilene som er på vei – denne kommer i 2024.

Tallene flater ut:

Kjøperne venter på billigere og bedre elbiler

Mange europeiske bilkjøpere ser to til tre år frem i tid.

Publisert

Salget av elbiler økte med hele 47 prosent i Europa i årets første ni måneder. Men det er ingen som feirer, skriver Reuters.

Årsaken er at veksten i etterspørsel har flatet ut, og det er produsentene smertelig klar over. 

I det viktige markedet Tyskland viser undersøkelser at antallet mennesker som ønsker å kjøpe elbiler, er helt stabilt. Ingen nye har kommet til. 

At salget likevel øker, kan tilskrives at produsentene omsider klarer å levere, etter å ha kjempet med diverse flaskehalser i flere år. 

Flere eksperter mener at kundene rett og slett er i ferd med å sette seg på gjerdet, i påvente av billigere – og kanskje bedre – biler.

– Etterspørselen vil være lav så lenge det ikke er tilgang på billigere modeller, sier Felipe Munoz i analyseselskapet JATO Dynamics.

– Bilprodusentene behøver heller ikke å skynde seg riktig ennå, fra et markedsregulerings-synspunkt, sier Munoz' kollega Alistair Bedwell i GlobalData – sannsynligvis med henvisning til EUs varslede restriksjoner på import fra Kina. 

Han mener at produsentene inntil videre kan konsentrere seg om å tjene mest mulig per bil, istedenfor å satse på volum.

Aller mest dyster er Philip Nothard i Cox Automotive:

– Vi kaller det dødens dal, og der vil vi befinne oss fra 2024 til 2027: Lav innbytteverdi, stort nybiltilbud og lav etterspørsel.