SAAB-HOVEDKVARTERET: En av inngangene til fabrikkområdet mens det fortsatt var Saab-aktivitet der. Bildet er av eldre dato, men kommer fortsatt opp via Google Maps.

Milliardær-oppkjøp:

Utelukker ikke bil­produksjon i de gamle Saab-fabrikkene

Den svenske milliardæren Svante Andersson har sikret seg mesteparten av de enorme lokalene.

Publisert Sist oppdatert

Saabs gamle fabrikker på Stallbacka i Trollhättan har stått tomme, eller i hvert fall uten en spesielt merkbar grad av bilaktivitet, ganske lenge.

Kinesiskeide NEVS kjøpte i sin tid Saab-konkursboet og prøvde å produsere elbiler med en ganske velkjent form, men nytt merke.

Derfra gikk det egentlig bare nedover, blant annet på grunn av enorm gjeld hos eierne, inntil nesten alle ansatte ble sagt opp i februar i år.

Polestar inn

Så, i forrige måned, kom meldingen om at det igjen ville trille biler rundt i 15.000 av de totalt 320.000 kvadratmeterne med fabrikklokaler ved sørvestenden av Vänern.

SER DET KJENT UT? Ta en titt på logoen i grillen. Bildet er fra NEVS forsøk på å gjøre Saab til elbiler.

Polestar har nemlig inngått en avtale om å bruke fasilitetene til utvikling og testing, særlig frem mot lanseringen av Polestar 5.

I løpet av de siste dagene er det blitt klart at aktiviteten i Trollhättan vil øke ytterligere:

80 prosent av fabrikkområdet er kjøpt opp av den svenske milliardæren Svante Andersson og hans selskap Stenhaga Invest, skriver Vi Bilägare og Dagens Industri.

Handelen omfatter lokaler, inventar og maskineri, samt sannsynligvis en stor andel av 800.000 kvadratmeter ubebygd areal.

I samtaler med bilprodusenter

Anderssons selskap har for lengst innledet samtaler med en rekke potensielle leietakere. Deriblant representanter for bilindustri.

– Vi utelukker ikke bilproduksjon her og er i samtaler også med slike interessenter, sier milliardæren selv til Dagens Industri.

PS: NEVS har ikke gitt opp. Selskapet beholder 20 prosent av fabrikk­lokalene, med uttalt mål om å drive bilrettet aktivitet – det være seg produksjon eller salg.

SAMMENLIKN MED BILDET PÅ TOPPEN: Merk NEVS-logo og fraværet av det gamle skiltet ... men også, tross alt, bilen til høyre.