FRA SAAB TIL NEVS: Elektriske Nevs 9-3 kommer på veien neste sommer i Kina. Den kommer kanskje til Europa. Foto: Nevs
FRA SAAB TIL NEVS: Elektriske Nevs 9-3 kommer på veien neste sommer i Kina. Den kommer kanskje til Europa. Foto: Nevs

Dette er Nevs 9-3:

Nå starter produksjonen av de nye Saab-bilene

Synes du at du har sett NEVS 9-3 før? Ikke så rart, for dette er det som er igjen etter konkursen i Saab i 2012. Kinesiske NEVS kjøpte konkursboet og nå ser det ut til at produksjonen av nye biler endelig skal komme i gang. Og de blir elektriske.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Nevs (New Electric Vehicle Sweden) jobber det nå 1000 personer på i den gamle Saab-fabrikken i Trollhättan.

I tillegg jobber 1.500 personer på Nevs nye fabrikk i Kina, som nå skal være klar til å starte produksjonen av de nye elbilene.

Men «nye og nye»:

De første bilene som skal bygges på fabrikken, er en elektrisk utgave av gamle Saab 9-3 og 9-3X. Fabrikken får ikke lov til å bruke Saab-navnet, derfor blir det offisielle navnet NEVS 9-3 og NEVS 9-3X.

Les også: Denne Saab'en vil vi helst glemme

Bilene ble vist fram under elektronikkmessen i Shanghai.

Fra neste sommer, når de første bilene kommer på veien, skal de brukes av taxi-selskaper, myndighetene i kinesiske Tianjin og av bildelingsprogrammet Didi Chuxing, som har rundt 400 millioner brukere i Kina.

– Vi regner med å kunne levere de første 9-3 bilene neste sommer. Understellet skal bygges på fabrikken i Trollhättan og sendes til fabrikken Tianjin som gjør bilen ferdig. Etter hvert kommer vi nok også til å selge bilen i utvalgte markeder i Europa, men det er ikke vårt første prioritet, sier kommunikasjonssjef Michael Østlund i Nevs.

Les også: Ti spennende bruktbilkupp

I samarbeid med en annen kinesisk bilprodusent, Iconiq Motors, jobber Nevs også med å utvikle en helt ny bil.

Det blir en elektrisk SUV på nesten fem meter, som skal bygges på den såkalte Phenix-plattformen, som Saab starter å utvikle før konkursen.

– Vi har utviklet plattformen videre og planen er å starte produksjonen av denne bilen i Trollhättan i 2020, sier Østlund.