FARLIG LØSGJENGER: Selv en liten og tilsynelatende uskyldig gjenstand som mobilen kan gjøre enorm skade dersom den ligger løst i bilen ved en bråstopp. Derfor er det viktig å sikre den godt, enten i en mobilholder eller et låsbart sted som hanskerommet.

Som et prosjektil:

Derfor bør du feste mobiler og nett­brett godt i bilen

Selv små ting kan bli livsfarlige prosjektiler ved en bråstopp eller kollisjon – et nettbrett på under en kilo blir brått 96 kilo om du krasjer i 100 km/t. Dette bør du tenke på når du tar med deg digitale duppedingser i bilen.

Publisert

– Ting som er små og virker helt ufarlige, får en enorm kraft dersom man må bråbremse eller det skjer en ulykke, sier Jan Harry Svendsen, rådgiver i NAF.

Om du lar telefonen ligge løst, eller har barn i baksetet som sitter bøyd over nettbrettet i fanget, bør du være klar over konsekvensene.

Selv små og lette gjenstander kan gjøre stor skade, og i verste fall bli livsfarlige, dersom de ikke er plassert forsvarlig ved en bråstopp eller kollisjon. 

Et nettbrett kan veie 96 kilo

Dersom du bråstopper med en fart på 50 kilometer i timen, kan et lite nettbrett på under en kilo få en kraft på hele 24 kilo.

Om du øker farten til 70 kilometer i timen, veier plutselig nettbrettet 36 kilo. Med en fart på 100 kilometer i timen er det oppe i 96 kilo.

Disse problemstillingene er mange av oss litt for lite bevisste rundt, mener Trygg Trafikk. 

– Løse gjenstander som nettbrett og telefoner er problematiske, fordi vi ikke tenker over faren de utgjør. Det er ekstremt viktig å minske antall løse gjenstander i bilen. All last skal plasseres forsvarlig – også telefon og nettbrett, sier Ann-Helen Hansen, spesialrådgiver i Trygg Trafikk.

ADVARER: Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk mener at vi ikke tenker nok over faren små ting som telefonene våre kan utgjøre dersom de ligger løst i bilen ved en bråstopp.

For å gjøre under­holdningen i baksetet mindre risikofylt, bør du derfor bruke holdere som festes til nakkestøtten eller forsetet. Utvalget er stort, og blant alternativene finner du for eksempel sete­beskyttere med egen lomme til nettbrettet.

– Flere av bilstol­produsentene som produserer slike setebeskyttere, har kollisjonstestet dem, og det er alltid lurt å velge produkter som har vært gjennom slike tester, sier Hansen.

Men her må du være nøye med å feste trekket riktig, slik at det ikke løsner, i tillegg til å sikre deg at holderen passer både type og størrelse på nettbrettet ditt.

– Om du ikke har klart å feste holderen forsvarlig nok, og det faller av ved en bråbrems eller kollisjon, så har det ingen effekt at det er kollisjonstestet, legger hun til.

Velg kollisjonstestet

Blant bilstolprodusentene som har kollisjonstestet sine nettbrettholdere, er norske BeSafe, som dessuten var de første til å gjøre slike tester.

– Det gir en mye større trygghet når produktet er krasjtestet i et teststudio. Det er viktig at testene utføres med gjennomprøvde testprosedyrer av en uavhengig og anerkjent aktør for at testen skal ha relevans i en reell brå­brems, eller i verste fall en kollisjon, forteller Kamilla Baalsrud, markedssjef i BeSafe.

TESTER: Den norske bilstolprodusenten BeSafe gjør kollisjonstester av setebeskyttere med nettbrettlomme på samme måte som de tester bilstolene sine, forteller markedssjef Kamilla Baalsrud.

Baalsrud forteller hvordan kollisjons­testene gjøres i et anerkjent krasjtest­studio i Tyskland.

– Vi tester nettbrett­coveret vårt med et større nettbrett i flere ulike bilmodeller og sammen med flere typer bilstoler. Kollisjonen skjer i en fart på 72 kilometer i timen.

I denne konstruerte kollisjonen, ser Baalsrud og BeSafe at det ikke skjer det noe med selve nettbrett­holderen med tanke på barnets sikkerhet.

– Men forutsetningen er at både bilstol og nettbrettholder er festet riktig. Det er med nettbrettholderne som med alt annet som skal festes i bilen – det er viktig at det monteres som anvist, sier hun.

NETTBRETT-LOMME: Flere bilstolprodusenter selger kollisjonstestede setebeskyttere med egen lomme til nettbrett. Norske BeSafe er en av dem.

Husk å sikre telefonen din

Også telefonene bør plasseres forsvarlig under bilturen. Utvalget av mobilholdere er bredt, og ofte kommer de i form av holdere som på en eller annen måte festes fremme i bilen. 

– Du bør først og fremst legge vekk mobilen din når du kjører bil. Dersom du likevel bruker mobilholder, så må den være ordentlig festet – både på selve bilen og at mobilen sitter godt i holderen, sier Hansen.

ET LÅST STED: Legg mobilen i hanskerommet eller et annet lukket sted, hvis du ikke har mobilholder, anbefaler Jan Harry Svendsen i NAF.

Dersom du ikke har en telefonholder, er NAFs anbefaling å legge telefonen i et låsbart sted som hanske­rommet.

– Det er ikke mye som skal til før en mobil­telefon gjør skade, og derfor er det innmari viktig at man er nøye og sikrer den slik at den ikke kan fly av gårde ved en brå­brems, sier Jan Harry Svendsen.