HEMMELIGHOLDT: NAF-testen ble utført bare to uker før bruktbilen ble solgt.
HEMMELIGHOLDT: NAF-testen ble utført bare to uker før bruktbilen ble solgt.

Bilkunden stolte på bilselgeren:

Bruktbil­forhandler hemmelig­holdt NAF-test

NAF-testen lister opp feil og mangler på bruktbilen. Men bruktbilforhandleren sa ingenting om det til mannen som kjøpte bilen.

Publisert

Da bruktbilkunden fra Salten i Nordland bestemte seg for å kjøpe den ni år gamle Volkswagen Touran av bruktbilforhandleren Bilconcept i Sandnes på Jæren, sa kunden at han håpet han kunne stole på informasjonen han fikk – fordi han ikke kunne reise de nesten 2000 kilometerne for å se på bilen.

Men likevel fikk ikke bilkunden vite vesentlige ting om bruktbilen.

Etter kjøpet av bilen til 73.000 kroner hentet nevøen hans Touranen hos bruktbilforhandleren. Etter bare noen kilometer gikk bilen i nødmodus, og måtte fraktes til en annen bilforhandler. Der ble en rekke feil og mangler avdekket.

Feilinformerte

Senere ble det avdekket at forrige eier av bilen, Autoringen, som eies av bilkjempene Møller, Bilia, Bertel O. Steen og Bauda, bare to uker tidligere hadde fått utført en NAF-test av bilen.

NAF-testen beskrev blant annet problemer med hjuloppheng og motoren – og at ikke alle servicer er blitt fulgt av tidligere eiere.

Men den testen fortalte ikke Bilconcept noe om da de solgte bilen til bilkunden i Nord-Norge, selv om de ifølge en tingrettsdom fikk kopi av denne NAF-testen fra Autoringen.

I stedet skrev bruktbilforhandleren at serviceprogrammet er blitt fulgt.

BILFORHANDLEREN: Bilconcept i Sandnes.
BILFORHANDLEREN: Bilconcept i Sandnes.

36.000 kr.

Utbedring av manglene som like etter overtakelsen ble funnet, vil koste 36.000 kroner. Det er halvparten av kjøpsprisen på 73.000 kroner.

Likevel mener bruktbilforhandleren ifølge tingrettsdommen at de ikke behøvde å opplyse om NAF-testen.

Bruktbilforhandleren hevder dessuten at mangelen med motoren var blitt tilstrekkelig kontrollert da en bilselger hos forhandleren kjørte bilen noen kilometer på motorveien uten at det kom noen feilkoder.

Dømt

Sør-Rogaland tingrett har nå gitt kunden fullt medhold i at han skal få heve kjøpet, fordi bruktbilfirmaet både har tilbakeholdt opplysninger og gitt uriktige opplysninger.

Bruktbilforhandleren er derfor dømt til å betale kjøpesummen tilbake, i tillegg til å dekke bilkundens utgifter og sakskostnader på til sammen 24.000 kroner. Bilforhandleren må også betale forsinkelsesrenter.

Motor har spurt Bilconcept hvorfor de ikke informerte om NAF-testen, og om de aksepterer dommen. Bilconcept skriver i en epost at de ikke ønsker å svare.