KNUST GLASSTAK: Marcus Longem tok dette bildet rett etter at glasstaket knuste.

Glasstaket knuste uten forvarsel:

– Det regnet glass på oss

Marcus og familien kjørte ut på motorveien da glasstaket plutselig knuste. – BMW krevde at vi må bevise årsaken.

Publisert

Det er ikke bare ekteparet Wenche og Aage Stenseth som har opplevd at BMWs glasstak plutselig har knust.

Marcus, kona og deres to små barn på da ett år og tre år kjørte ut på motorveien da det plutselig kom et kjempehøyt smell. Glasstaket på deres BMW X5 ble knust.

– Heldigvis ble ingen av oss skadet. Men det var bare tilfeldig. Det regnet glass, og minstemann hadde små glasskår på seg, forteller Marcus Longem, som bor i Asker.

Måtte akseptere

Opplevelsen 2. juledag i 2020 satte en støkk i småbarnsfamilien. Men de ble også overrasket over skadehåndteringen til forhandleren Bilia og bilprodusenten BMW.

– De mente det var steinsprut og viste til merker på bilen. Men dette var merker jeg visste var der før dette skjedde.

Ifølge Longem måtte de akseptere at de tok på seg feilen før verkstedet ville reparere skaden. Dermed måtte de også betale egenandelen på 2000 kroner. For å slippe egenandelen, krevde BMW ifølge Longem en sakkyndig uttalelse om at det var en ytre påvirkning.

– Men det skal jo ikke være slik at vi skal dekke kostnader for noe som ikke skal skje med bilen, sier Longen, som hverken ville bruke tid eller penger på å fremskaffe en rapport for et tross alt så lavt tvistebeløp.

– Men jeg synes det er viktig at folk flest får vite at glasstak plutselig kan eksplodere, selv om det skjer sjelden.

Han understreker at han utover denne episoden er svært fornøyd med bilen.

BMW: Ikke stort problem

Kommunikasjonsdirektør Marius Tegneby i BMW Norge ønsker ikke å kommentere denne saken konkret. Men han sier at dersom det er spenninger i glasset, vil dette avdekkes innen relativt kort tid når bilen er ny.

– Da behandles det som en garantisak. Skader som oppstår etter ytre påvirkninger, som steinsprang, dekkes normalt av forsikringen, sier Tegneby.

Motor har spurt om hvor omfattende problem det er med glasstak som plutselig knuser.

– Alle kritiske verkstedbesøk registreres hos BMW. Hvis en kategori skiller seg ut, medfører det et nærmere fokus. Skader på glasstak faller ikke i en slik kategori, sier Marius Tegneby.

Bilia har ikke besvart Motors henvendelser.

– Vanskelig

Teknisk konsulent Audun Bergerud i NAF sier det som regel kun er to årsaker til at glass knuses; spenninger, som sjelden oppstår, og steinsprut eller annen ytre påvirkning.

Det er ifølge ham vanskelig å dokumentere at spenninger er årsaken.

– Dermed ender det som oftest med at det blir en forsikringsskade, hvor bileieren må betale egenandel.