BER OM PENGER: Dag Rune Flåten i en av sine mange YouTube-videoer.

NAF og Forbrukerrådet:

Advarer mot å betale penger for å få hjelp

Dag Rune Flåten sender nå ut tekstmeldinger til bileiere og ber om penger for at han skal hjelpe dem med klager. NAF og Forbrukerrådet advarer.

Publisert Sist oppdatert

De siste par dagene har både Motor, NAF og Forbrukerrådet fått henvendelser fra bileiere som nå får tekstmeldinger fra Haugesund-mannen Dag Rune Flåten.

I tekstmeldingene ber han dem som eide Volkswagen, Audi, Seat, Skoda eller Porsche i 2016 om å betale ham 297 kroner, slik at han skal hjelpe dem med å få tilbake penger fra bilprodusentene etter utslippsskandalen som ble avdekket for noen år siden.

– Dette må da være svindel. Dere må advare andre, skriver en av de som har mottatt tekstmeldingen fra Flåten, i en henvendelse til Motor.

Advarer

Tekstmeldingene til Flåten hadde knapt nådd bilkundene landet rundt, før NAF og Forbrukerrådet nå nok en gang rykker ut og advarer.

Det har de gjort også tidligere. Flåten selv tar imidlertid til motmæle mot advarslene. Les lenger ned hva han skriver til Motor.

De to forbrukerorganisasjonene fraråder på generell basis å betale penger til Dag Rune Flåten og hans forskjellige virksomheter som han har, og har hatt, under flere firmanavn. Felles for disse virksomhetene er at han lover å hjelpe bileierne.

– Vi har tidligere advart mot Flåten, fordi opplegget hans virker ganske useriøst. Nå er i tillegg kravene i utslippssaken foreldet med god margin. Vi kan derfor ikke se at noen skal kunne vinne frem i disse sakene, skriver advokatfullmektig Anette Skauge i NAF i en epost til Motor.

Konkurs

Skauge går så langt som å hevde at å betale fremstår som å kaste penger ut av vinduet.

– Forbrukerrådet stiller seg bak NAFs advarsler, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen til Motor.

Dag Rune Flåten har i flere år drevet lignende virksomheter. Ifølge lokalavisen Haugesunds Avis er hans aksjeselskaper tidligere slått konkurs. Han har i flere år vært under politietterforskning, foreløpig uten at det er tatt ut tiltale.

Men i 2019 ble han ilagt konkurskarantene av tingretten.

Nå står han kun oppført med et enkeltpersonforetak i Brønnøysundregistrene. Ifølge Skatteetaten hadde han i 2020 null kroner både i ligningsinntekt og ligningsformue, og han betalte ikke skatt.

Vedgår at det er vanskelig

Dag Rune Flåten skriver til Motor at han er den eneste som har engasjert seg i utslippsskandalen for norske forbrukere, og at han tidligere også har vunnet frem mot Tesla.

– Volkswagen har betalt over 300 milliarder kroner i bøter og erstatninger verden over, men ingenting til norske forbrukere. Nå er det Norge sin tur, skriver Flåten i en epost.

På nettsiden sin vedgår han imidlertid at det kan være vanskelig å vinne frem seks år etter at utslippssaken ble kjent.

– Det er ikke sikkert vi oppnår noe. Men vi oppnår i alle fall ingen ting om vi ikke forsøker, skriver han på siden hvor han ber om 297 kroner fra hver enkelt kunde.

Motor har spurt Flåten hvor han har fått tak i telefonnumrene til bilkundene. Det svarer han ikke på.