TRØBBEL: Toyota bX4X blir ikke levert ut på ubestemt tid, grunnet en potensiell feil som kan føre til at hjulet løsner.

2700 Toyota bZ4X tilbakekalles:

Norske kunder får ikke bil før problemet er løst

Toyota kaller tilbake 2700 bZ4X bare noen måneder etter lanseringen. En potensiell feil med hjulboltene kan i verste fall føre til at hjulet faller av.

Publisert Sist oppdatert

Innkallingen gjelder biler levert til Nord-Amerika, Asia og Europa. De første norskregistrerte bilene er også på vei ut til kundene, men blir nå holdt tilbake.

– Toyota setter sikkerheten til kundene foran alt, og vi holder derfor tilbake alle de involverte bilene inntil problemet er løst. Nå jobbes det med å finne årsaken og en løsning på problemet. Alle kundebiler vil utbedres før overlevering til kunder, noe som dessverre vil innebære forsinkelser, bekrefter informasjonssjef i Toyota, Espen Olsen, overfor Motor.

Ikke benyttes

Det er ikke rapportert om ulykker eller skader, men Toyota fraråder å kjøre bilen.

I Norge dreier det seg totalt om 461 biler som allerede er produsert, og det er kun noen demonstrasjonsbiler ute hos forhandlere som har fått skilter foreløpig.

– Disse har vi kontroll på, og de skal ikke benyttes inntil videre, opplyser Olsen.

MÅ VENTE: Norske kunder får ikke sette seg inn i dette nye førermiljøet – det beste ved bZ4X – og kjøre, inntil feilen er utbedret.

Ganske vanlig

Motor har testet bZ4X (les mer her). Konklusjonen er at bilen er jevnt bra, men ikke bidrar med noe nytt på markedet – og at Toyota må levere på merkevaren kvalitet.

Tilbakekallinger av biler er svært vanlig, og ikke nødvendigvis negativt. Toyota er også kjent for sine relativt hyppige innkallinger, for å ivareta et anerkjent kvalitetsrykte.

Men denne innkallingen er likevel særdeles alvorlig for verdens største bilprodusent. En av grunnene til at Toyota har kommet sent på elbilmarkedet, er nettopp at bilene skal holde tradisjonell Toyota-kvalitet innen lansering.

Da passer det svært dårlig at en oppfinnelse fra 4000 år før kristus, kan falle av.