NY ZAFIRA-BRANN: En eldre Opel Zafira tok fyr søndag morgen ved Molde lufthavn.

To år etter storbrannen på Stavanger lufthavn:

Ny brann i 2006 diesel-Zafira – helt tilfeldig, mener Opel

En Opel Zafira diesel fra 2006 begynte å brenne på Molde lufthavn søndag. Det er samme type bil og årsmodell som startet storbrannen ved Stavanger lufthavn for to år siden.

Publisert Sist oppdatert

Motor får bekreftet fra brannvesenet i Molde at det var en eldre Opel Zafira som tok fyr på parkeringsplassen utenfor Molde lufthavn, Årø, søndag morgen.

Politiet kan foreløpig ikke gi noen flere detaljer om hendelsen, men brannvesenet rapporterer at brannen ble slukket på stedet.

Hundre milllioner

Altså en langt mindre dramatisk hendelse enn brannen som startet i parkeringshuset på Stavanger lufthavn, Sola 7. januar ifjor, og som ødela biler og materiell for mange hundre millioner kroner.

Men: Igjen kommer en eldre Opel Zafira i søkelyset.

  • I Stavanger var det en Zafira diesel 2006-modell som tok fyr.
  • Det samme i Molde søndag: Motor har fått bekreftet at det også her var en Diesel-Zafira fra 2006 (Motor fikk først opplyst fra brannvesenet at det var en bensinbil, vi fikk heller ikke opplyst årsmodell).
  • Brann i en Zafira førte også til 60 utbrente biler i den irske byen Cork 31. august i 2019, med konsekvensen at 235.000 biler ble tilbakekalt i Storbritannia samme år etter over 300 registrerte branntilløp.
STORE ØDELEGGELSER: Sånn så det ut i parkeringsanlegget ved Stavanger lufthavn, Sola etter brannen som startet i en Opel Zafira.

Ingen sammenheng

Her er det viktig å påpeke at dette gjaldt biler med høyreratt, tilpasset et annet marked enn det norske. Brannårsaken kunne knyttes til varmeviften, som i høyrestyrte biler er plassert et annet sted enn i de venstrestyrte som ble solgt i Norge.

– Det er absolutt ingenting som tilsier en sammenheng mellom det som skjedde i Storbritannia og det som skjedde på Sola, presiserer Stein Pettersen, PR- og informasjonssjef i Opel.

Han opplyser at Opel i Norge ikke har kjennskap til søndagens Zafira-brann i Molde, følgelig kan han heller ikke uttale seg konkret.

Tilfeldig

– Vi stiller oss selvsagt til rådighet i en eventuell etterforskning. Men basert på det vi vet etter den lange og svært grundige etterforskningen som ble gjort etter hendelsen ved Sola, er det ingen konstruksjonsfeil i en Zafira som skal øke risikoen for brann, sier Pettersen.

– Du tror det er helt tilfeldig?

– Dette er biler som begynner å nærme seg 20 år gamle, og som det ble solgt mange av i denne perioden. Hva som er gjort av service, reparasjoner eller andre ting på disse bilene, er vanskelig å ha kontroll på. Det er rundt 3500 bilbranner i året. Ja, alt tilsier at det er tilfeldig, sier Pettersen.