PENGER Å TJENE: Enkelte Ferrari-modeller er svært trygge investeringer, for dem som har råd.

Kraftig verdiøkning:

Tjener seg søkkrike på veteranbiler

Akkurat nå er toppsjiktet av veteranbiler bedre investeringsobjekter enn kunst, klokker og vin.

Publisert

Veteranbiler av høy kvalitet har generelt økt 185 prosent i verdi i løpet av de siste ti årene, skriver nyhetsbyrået Reuters [for abonnenter].

Ifølge Knight Frank wealth report fra i år plasserer dette eldre, fine biler som nummer to på listen over gunstige objekter for pengeplassering. Kun sjeldne whiskytyper er mer attraktivt.

Resultatet er en kraftig endring i oppmerksomhet. En interesse som i mange år er blitt dyrket i mindre grupper og klubber, er behørig plukket opp av investorer.

Taper på riper

Hovedårsaken er naturligvis at det er penger å tjene. Men i tillegg lever til en viss grad markedet for veteranbiler sitt eget liv, upåvirket av øvrige svingninger, hvilket kan gjøre disse investeringene relativt trygge.

Som vanlig er det dyrt å tjene store summer:

Investeringsfondene Reuters har snakket med, kjøper biler, sertifiserer dem og tar vare på dem, med alt det medfører av praktisk ansvar. Et uhell, kanskje en ripe, betyr tapt inntekt. Fondene Azimut og Hetica opplever begge stor pågang fra folk som ønsker å investere noen titusener kroner, men takker rutinemessig nei. Inngangsbilletten er minimum 125.000 euro.

Elbiler? Null problem

Ingen av forvalterne frykter inntoget av elbiler – tvert imot:

– Elektrifiseringen er en fordel for veteranbiler. Det gjør dem til kultobjekter, sier Cristian Bolzoni i Maserati Classiche til Reuters.

Han representerer et merke som definitivt finnes på fondenes lister, men ikke øverst. På pallen finner du fra toppen Ferrari, Mercedes-Benz og Porsche, basert på gjennomsnittlige salgssummer fra de største veteranbilauksjonene.