FLEST: Tesla Model Y ble fjorårets desidert mest solgte bil i Norge, slik ble det også globalt.

For første gang en elbil:

Model Y verdens mest solgte

Det er litt over ti år siden Tesla kom med sin første bil for massemarkedet, nå har de bestselgeren i verden.

Publisert

Analysebyrået JATO Dynamics har gått gjennom alle verdens største bilmarkeder og konkludert med at det er Tesla Model Y som var verdens mest solgte personbil i fjor.

Model Y var også bestselgeren i svært mange av de store markedene og er på topp av listene i blant annet Kina og Europa.

JATO Dynamics mangler data fra noen mindre land, men sier det er utenkelig at resultatene fra disse vil rokke ved Model Y sin posisjon.

Sterk vekst

I 2023 ble det levert 1,23 millioner Model Y på verdensbasis, en vekst på 64 prosent sammenliknet med året før.

– Veksten i det globale salget til Model Y er enestående, særlig for en bil som allerede var blant de ti mest solgte. Det Tesla har fått til med Model Y på så kort tid, er rett og slett oppsiktsvekkende, sier Felipe Munoz, analytiker i JATO Dynamics, i en pressemelding.

Munoz sier videre at Teslas priskutt, kombinert med at de har et konkurranse­dyktig rykte, har vært med på å fyre opp et allerede etterspurt produkt.

Toyota detronisert

Bak Model Y følger Toyota RAV4 med 1,07 millioner biler og Toyota Corolla med 1,01 millioner biler. De to Toyota-modellene har vært i teten i de foregående årene.

– Toyota har en sterk tilstedeværelse over hele verden, sier Munoz, men legger til at de to bestselgende modellene til merket ikke er tilgjengelig med elektrisk drivlinje.

– Så selv om Toyota hadde et sterkt 2023, kan ikke RAV4 og Corolla konkurrere i elbilmarkedet, som har blitt stadig viktigere og mer etablert i Europa og Kina.