UTSATT: Toyota Prius med California-skilter. Eieren har muligens en sin urge.

USA:

Prius-eiere ofre for tyveribølge

Tyver har sett seg ut særlig Toyota Prius, på grunn av én verdifull bildel.

Publisert Sist oppdatert

Tusenvis av amerikanske Prius-eiere står nå i kø for å få tak i katalysatorer til bilene sine, skriver Los Angeles Times.

De siste i køen får rutinemessig nedslående beskjeder: Det vil ta rundt et halvt år å få tak i ny.

Delemangelen skyldes en tyveribølge som strengt tatt har vart i flere år, men tiltar i omfang. Og den er rettet mot nettopp Prius-katalysatorer.

Verdifulle metaller

Bakgrunnen er sjeldne metaller i katalysatorene. Ifølge avisen har metallene steget voldsomt i verdi de siste årene, og hybrid-katalysatorer har gjerne mer av disse enn tilsvarende deler i vanlige bensinbiler. På toppen er visstnok Priusene blant de enklere modellene å plukke delene fra.

I løpet av de to siste årene har denne typen tyverier generelt, alle biltyper inkludert, steget med hele 850 prosent i California.

Kanskje i oktober ...

Resultatet er at det amerikanske markedet, og særlig vestkysten, nå er bortimot skrapet for Prius-delen.

Los Angeles Times har snakket med et par som har hver sin Toyota – han en Highlander, hun en Prius. Begge bilenes katalysatorer ble stjålet, i henholdsvis desember og januar.

Highlanderen ble reparert i løpet av tre dager. Priusen venter fortsatt, siste estimat var at bilen skulle bli ferdig sent i høst en gang.

Problemstillingen er på ingen måte ukjent i Norge. I denne Broom-saken fra i fjor høst gjentas akkurat det samme: Det er Priuser som er mest utsatt, også her i landet.