OVERRASKET: Arild Tofting ble overrasket da funksjoner forsvant fra Audi connect-appen hans.

Får prisavslag:

Plutselig mistet Arilds bil flere funksjoner

– Det er veldig urimelig at Møller krever betaling for at vi skal få beholde tjenester og funksjoner på bilene, sier Audi e-tron-eier Arild Tofting.

Publisert Sist oppdatert

I oktober 2019 kjøpte Arild Tofting fra Strømmen i Akershus en splitter ny Audi e-tron for 873.000 kroner av Møller Bil på Romerike.

Denne saken ble først publisert i magasinet Motor, utgave 2/2024.

Audi e-tron er en premiumbil med masse funksjoner og luksusutstyr. I likhet med mange andre elbiler kan du låse og åpne bilen via appen. Du får også blant annet tilgang til online veitjenester og online trafikk­informasjon, mulighet for nødanrop fra kupeen, og du får vite bilens parkeringsposisjon ved å se på kartet i appen.

Tre år etter at Tofting kjøpte Audien, oppdaget han plutselig at disse funksjonene og tjenestene ikke varer evig, om han ikke betaler en lisens for å beholde dem. 

Akkurat det er ikke uvanlig, slik er det blitt på mange moderne biler. I noen år er funksjonene og tjenestene gratis å bruke. Deretter må du betale.

KREVDE PENGER: Møller og Audi krevde plutselig penger for funksjoner som Tofting tidligere hadde fått gratis.

Fikk ikke info

Det som var spesielt for Tofting, var at han ikke hadde ventet å miste funksjonene. Han ble nemlig ikke informert av Møller om at han noen år etter kjøpet ville måtte betale for å beholde dem.

Han sendte derfor en epost til Møller og klaget, da de første funksjonene forsvant høsten 2022, da bilen var tre år gammel.

– Jeg ser at det er funksjoner som fulgte med bilen da jeg kjøpte den, som er blitt fjernet. Det står ingenting i kontrakten dere og jeg inngikk om at enkelte funksjoner var tidsbegrenset. Jeg har sjekket grundig, skrev Tofting, og la til:

– Jeg kan heller ikke se at det på noe tidspunkt før jeg overtok bilen ble opplyst om dette.

Han skrev også at han forventer å få beholde slike tjenester.

– Hvis man skal akseptere at enkelte funksjoner bare forsvinner etter en tid, så kan man jo lure på hva som blir det neste. Dere kan jo da i prinsippet fjerne alle funksjoner som ikke er påkrevd i henhold til kjøretøyforskriftene, skrev Tofting.

«Ikke innrømmelse»

Møller Bil godtok først å forlenge den ene lisensen med ett år, senere med ytterligere ett år, etter det som Møller Bil selv beskriver som en «lengre prosess» mellom forhandler og importør.

Møller Bil påpekte også at de forlenger kun for å være hyggelige, og «ikke som en innrømmelse av at det foreligger en mangel», som de skriver i et brev.

Møller vedgikk imidlertid overfor Tofting at det ikke ble opplyst om at tjenestene og funksjonene hadde en tidsbegrensning, hverken i prislisten for bilen, eller i kjøpekontrakten med ham.

40.000 kroner

Arild Tofting klaget til forbrukermyndighetene. Forbrukerklageutvalget, som behandler tvister mellom blant annet bilkjøpere og bilselgere, har vedtatt at han skal få tilbake 40.000 kroner av kjøpesummen.

Tofting har innhentet noen av prisene han må betale for å forlenge tjenestene til det som statistisk er bilens levetid. Forbrukerklageutvalget mener dette utgjør ca. 40.000 kroner.

 – Bilkunden må kunne legge til grunn at bilen har funksjonene i hele bilens levetid når det ikke er opplyst om annet, skriver Forbrukerklageutvalget i sitt vedtak.

Møller Bil mener på sin side at prislisten er bare ett av stedene bilkunder innhenter informasjon. De påpeker at det er blitt informert om begrenset varighet for funksjonene og tjenestene både på nettet og i Audis app. Men Møller har ikke dokumentert dette overfor forbrukermyndighetene, påpeker Forbrukerklageutvalget.

– Det foreligger dermed en mangel ved bilen, konkluderer utvalget.

– Ikke enige

FÅR PENGER: Arild Tofting er tilkjent 40.000 kroner.

Motor har spurt Møller Bil Romerike hva de synes om vedtaket, og om de anker. Bilforhandleren har ikke besvart Motors henvendelse. I stedet er det kommunikasjons­sjef Christine Eiken Winther hos importøren Harald A. Møller som svarer.

– Vi kan være tydelige på at vi ikke er enig i Forbrukerklage­utvalgets vurderinger og konklusjon. Men av hensyn til ressursbruk både for kunden, rettsapparatet og oss selv, har vi landet på at vi ikke tar saken videre, skriver hun i en epost.

Arild Tofting får derfor pengene han er tilkjent.

Toftings sak får også positive konsekvenser for andre Audi e-tron-eiere. Møller erkjenner at de kunne vært flinkere til å informere om hvor lenge forskjellige funksjoner virker gratis.

– Derfor legger vi til rette for at aktuelle kunder kan få forlenget lisensperioden. Løsningen innebærer at vi kan sørge for forlengelse av aktuelle lisenser for Audi e-tron-kunder som fortsatt eier bilen, og som kjøpte bilen ny av oss før 1. februar 2020.

Hun ber disse kundene kontakte forhandleren sin for nærmere avtale.

NAF kritisk

Senioradvokat Vigdis Svennungsen i NAF Advokat mener vedtaket har betydning for mange kunder – først og fremst alle andre Audi e-tron-kunder som ikke har blitt opplyst om begrensningene i kjøpekontrakt og prislister, samt kunder for andre bilmodeller og bilmerker som heller ikke er blitt tilstrekkelig informert.

– Møller har ikke opplyst om at funksjonene kun ville være inkludert i en periode, før bilkjøperen selv måtte sørge for å tegne abonnement for at disse skulle fungere videre. Dette er noe selger må opplyse konkret om, ikke bare vise til at det er akseptert i en app, hvor man må krysse av «godkjenn» for i det hele tatt få tilgang til noen av apptjenestene, sier Svennungsen, og legger til:

– Det må kunne forventes at selger gir mer konkrete opplysninger om viktige forhold, som tilgjengelighet til funksjoner som bilen er solgt med.

– Lite kundevennlig

Arild Tofting er glad for at han har fått medhold hos forbruker­myndighetene, selv om han mener det reelle tapet utgjør mer enn 40.000 kroner, fordi Møller foreløpig ikke har satt en pris på funksjonene som utløper når bilen er 10 år gammel.

Da han skrev om dette på en gruppe for Audi e-tron-eiere i sosiale medier, fikk han stor respons fra andre e-tron-eiere.

– Det er jo lite kundevennlig med lisenser som har begrenset varighet før man må betale. Det er i hvert fall ikke det jeg forventer av et premiummerke.