EKSTRA PENGER: Selv når kjøpet er gjort, er du ikke ferdig med å betale til Renault.

Rekkevidde-vinneren til Renault:

Mister sikkerhets­funksjoner hvis du ikke betaler ekstra

– Dette er en uting. Det er ikke tilstrekkelig med en fotnote i brosjyren, mener biladvokat Vigdis Svennungsen.

Publisert Sist oppdatert

I prislisten til rekkeviddevinneren Renault Scenic er det et ørlite 1-tall som avslører noe nytt i bilprodusentenes priser:

Kjøper du pakken med blant annet intelligent adaptiv cruisekontroll til 19.900 kroner, vil den intelligente fartsholderen kun virke de fem første årene.

Etter det må du betale ekstra penger.

Den intelligente fartsholderen selges også som del av en annen pakke til 13.900 kroner. Også der virker den nyttige funksjonen i kun fem år.

Dette står som en liten fotnote i prislisten.  

Veistandard

På en rekke nye bilmodeller mister du etter noen år nyttige funksjoner i bilenes apper, dersom du ikke godtar å betale ekstra.

Nå tar Renault begrensingene noen steg videre. På nye Renault Scenic er det ikke app-tjenester som forsvinner etter noen år, men sikkerhetsfunksjoner i selve bilen.

Rekkeviddevinneren Renault Scenic, som rullet lengst i sommerens rekkeviddetest til Motor og NAF, har adaptiv cruisekontroll som standard. Vil du ha den intelligente versjonen, vil den fungere i fem år, før du må betale en avgift for å beholde funksjonen.

Intelligent adaptiv cruisekontroll er en svært nyttig funksjon, ifølge Renault. Den tar hensyn også til veistandarden, og ikke bare øvrig trafikk på veien.

– Eksempelvis vil den foran en krapp sving bremse ned uavhengig om det er en bil foran, forklarer Kristin Bærland, produktsjef for Renault hos importøren Motor Gruppen Import AS.

Fartsholderen krever nettverk og kartdata. Etter fem år må bileieren betale for å beholde oppkoblingen.

SIKKERHETSSYSTEMER: Renault Scenic har sikkerhetsfunksjoner som du må betale ekstra for ved kjøp, og igjen noen år senere.

14 år

Motors biltester Øivind A. Monn-Iversen kritiserte at Renault tar betalt for sikkerhetsfunksjoner som intelligent adaptiv fartsholder, da han prøvekjørte bilen i vår.

– Dette utstyret må du strengt tatt ha, både for sikkerheten og komfortens del, skrev Monn-Iversen.

Det er heller ikke bare den intelligente fartsholderen som har begrensninger i antall bruksår.

På alle versjonene av Renault Scenic er intelligent farts­assistanse og fartsgrense­varsling en del av standard­utstyret. Sikkerhetssystemet sørger for at hastigheten justeres etter fartsgrensen og skiltene.

Men dette sikkerhetsutstyret er bare inkludert de første 14 årene, ifølge prislisten. Etter dette må du betale ekstra penger.

– Uting

NAF reagerer på kravet om mer penger.

– Det er en uting at deler av utstyret på en bil faller bort etter en stund, med mindre man betaler for videre tilgang, sier Vigdis Svennungsen, senioradvokat i NAF Advokat, som er NAFs advokatkontor.

Hun påpeker at det alltid har vært vanlig at man får utstyr i hele bilens levetid.

– Hvis utstyr blir abonnementsløsninger, som her, må det gjenspeiles i bilprisene, med lavere priser, sier hun.

Kravet om ekstra betaling står med liten skrift i Renaults brosjyrer. Det synes Svennungsen er for dårlig.

– Det må stilles strenge krav til selgers opplysningsplikt. Det kan ikke være tilstrekkelig med fotnoter i en brosjyre, sier hun.

– Positivt

Renault mener det er positivt for kundene at de kan velge bort funksjoner de ikke ønsker.

– Noen av tjenestene er abonnementsbaserte, slik at de til enhver tid aktuelle eierne av bilen selv kan velge om man ønsker å ha dette eller ikke. Å gi kundene valgfrihet til å velge seg mer utstyr, ser vi på som et positivt gode, da man har ulike prioriteringer og ønsker, sier PR og markedsdirektør Roger Andersen for Renault hos importøren Motor Gruppen Import AS.

Han mener kundene blir godt informert om at noen funksjoner kun virker i noen år. De planlegger ikke å endre rutinene sine.

Kartlegging

Motor har tidligere skrevet flere artikler om app-funksjoner som forsvinner:

Teknisk konsulent Benny Christensen i NAF har aldri hørt om at bilmerker som Renault tar ekstra betalt for funksjoner når bilene har blitt noen år gamle. Men en kartlegging han gjorde i fjor, viser at flere tyske premium-merker gjør det.

Over 700 kr

Kartleggingen viste blant annet at på Porsche får du filassistent, intelligent rekkevidde-indikator og et dynamisk lys-system inkludert de tre første månedene. Deretter må du betale en fast avgift. 

Bare for disse tre funksjonene var prisen i fjor på over 700 kroner i måneden.

Mercedes har en parkeringsassistent inkludert i 40 dager. Deretter må man betale et kvartalsgebyr.

– Dette er bare starten på en utvikling, tror Benny Christensen. Vi tror dette kommer mer og mer.

Men det er lite kjent blant bilkjøperne.

– Det er svært viktig at utstyr som bortfaller etter en tid, for så å koste penger i etterkant, opplyses nøye om. Vi har allerede hatt de første kundehenvendelsene om misforståelser rundt dette, påpeker Christensen.

PS.

Motor har spurt Renault hvorfor intelligent fartsassistanse og fartsgrensevarsling er inkludert i 14 år, og ikke like godt i hele bilens levetid. Ifølge Transportøkonomisk Institutt er gjennomsnittlig levetid for en personbil ca. 17 år.

– 14 år på denne tjenesten er mest sannsynlig fordi dette er antatt å være innenfor den gjennomsnittlige levetiden til biler i Europa, svarer Roger Andersen hos Renault-importøren.

Motor har også spurt hva ekstra-avgiftene blir. Det er ikke klart enda, ifølge Renault.