TESTBILER: Disse to bilene kom vi over på en parkeringsplass i Karlstad.

Her er testbilene

Nio tester selvkjøring i Skandinavia

Flere steder på Østlandet og i Skandinavia observeres nå disse bilene. Nio tester selvkjøring.

Publisert Sist oppdatert

«NAD Nio autonomous driving», NIO selvkjøring, står det på sidene av disse bilene som Motor kom over i Karlstad, og som andre veifarende den siste tiden har sett flere steder rundt om på Østlandet.

Midt på taket på bilene er det montert en svart boks som rager omtrent en halv meter over taket, med en kameralignende gjenstand helt på toppen.

På taket helt bakerst er det to hvite UFO-lignende fat som er montert på hver side av taket.

Observante bilister har de siste dagene kommet over disse bilene flere steder på Østlandet, spesielt i Østfold-distriktet.

Beta for nordmenn

– Disse bilene inngår i vårt navigasjonsprosjekt og er en del av vår kontinuerlige satsing på utvikling av både bedre, tryggere og mer moderne kjøresystemer, sier kommunikasjonsrådgiver Asbjørn Mitusch i Nio Norge.

Han forteller at om ikke lenge vil Nio starte en åpen betaversjon for norske brukere, der de selv kan teste deres «Navigate on pilot»-system.

HVITE FAT: Bak på taket er det montert to hvite «fat» snudd opp ned.

Nios visjon for selvkjørende biler er å lage trygge biler hvor man under reisen kan bruke tiden til andre ting enn å kjøre.

– Vi har derfor utviklet komplett NAD-funksjonalitet internt. NAD vil med tiden omfatte kjøring på motorveier og i byområder, samt også parkering og batteribytte, for å sikre en tryggere og mer avslappende autonom kjøreopplevelse på veien til reisemålet, skriver Nio på sine nettsider.

Les også: «Er du i tvil om at selv­kjørende biler er tryggere enn dagens?»