VIKTIG Å VÆRE SKODD: Bildet viser et eksempel på at det kan gå galt med for dårlige dekk, her en lastebil i Askim i 2019.

Stor kontroll:

Mange vogntog hadde dårlige vinterdekk

84 vogntog som forrige uke ble kontrollert av Vegvesenet, hadde enten for dårlige vinterdekk eller manglet kjettinger.

Publisert Sist oppdatert

Totalt 1560 tungbiler ble sjekket i forrige uke, viser tall P4 har fått fra Statens vegvesen. 84 falt gjennom, og til sammen ble det utstedt 76 gebyrer for manglende kjettinger eller ikke godkjente vinterdekk.

– Det burde ikke være nødvendig, og vi burde kunne bruke ressursene våre på andre ting enn å kontrollere dette, sier Arnfinn Eriksen i Tilsyn- og kontrollseksjonen i Vegdirektoratet til radiokanalen.

1075 av de 1560 kontrollerte var norske. 85 var nordiske, 378 østeuropeiske og 22 var fra resten av Europa.

15 av de 37 motorvognene som ikke hadde godkjente vinterdekk, var norske. Det samme var 27 av de 47 som manglet kjettinger.

Åtte av de kontrollerte motorvognene, alle fra Europa, fikk bruksforbud i kontrollen. Én østeuropeisk motorvogn ble anmeldt, skriver P4.

Det ble kontrollert dekk både på biler og tilhengere. Av 1180 kontrollerte tilhengere hadde 52 ikke godkjente vinterdekk. I kontrollen ble det gitt bruksforbud for elleve tilhengere uten godkjente vinterdekk. For 48 tilhengere ble det utstedt gebyr.

– Dette er potensielt veldig farlig. Det er ikke bare vogntogene som er på veien, men vanlige personbiler og alt. Det er nå, særlig før jul, mye trafikk. Når du kjører rundt i Norge, er første bud at vinterutrustningen er i orden, sier Eriksen til P4.