ROPTE SLAGORD: Aktivister idet de blir ledsaget ut av Volkswagen AGs aksjonærmøte.

Om Kina-satsing:

Kakekasting og krass kritikk mot VW-ledelsen

Både demonstranter og investorer krever at bilgiganten redegjør for menneskerettighets­situasjonen i en fabrikk i Xinjiang i Kina.

Publisert Sist oppdatert

Under Volkswagens årlige møte for selskapets aksjonærer ble toppsjef Oliver Blumes tale avbrutt til stadighet av et titall aktivister.

Disse ropte blant annet «slutt å bruke uigurer til tvangsarbeid».

En toppløs kvinne hadde «skitne penger» skrevet på ryggen. Ved et tilfelle ble det kastet et kakestykke etter Wolfgang Porsche, styreleder i selskapet ved samme navn, men aktivisten bommet. I stedet fløy det litt kake i retning av styreleder Hans Dieter Poetsch.

Demonstrantene ble kjapt eskortert ut av lokalene, men fortsatt satt det et knippe mennesker i salen – Volkswagen-aksjonærer – som i bunn og grunn hadde de samme innvendingene, skriver blant annet Automotive News Europe.

Dokumentert

Volkswagens samarbeid med kinesiske SAIC Motors om en fabrikk i Xinjang nordvest i Kina har vært og er kontroversiell.

Det er dokumentert en rekke brudd på menneskerettigheter ved denne fabrikken, selv om både Volkswagen og kinesiske myndigheter har avvist anklagene. Volkswagen gjorde dette etter et besøk ved fabrikken, hvorpå kritikerne hevdet at det meste var tilrettelagt for at alt skulle fremstå strømlinjeformet nettopp i anledning visitten.

Vil undersøke

VILLE IKKE SVARE: Oliver Blume under en tidligere presentasjon.

Under aksjonærmøtet fremmet Deka og Union, begge blant Volkswagens topp-20-investorer, et ønske om at SAIC gjennomfører en ekstern, uavhengig undersøkelse av forholdene ved fabrikken.

– Volkswagen må forsikre seg om at alt er i orden i forsyningskjedene, sa Dekas Ingo Speich.

Oliver Blume avsto fra å si noe som helst om Xinjiang-fabrikken.

● En rekke investorer gjentok også kritikken mot Blume for dobbeltrollen som sjef for både Volkswagen og Porsche. Dette imøtegikk VW-sjefen kort, ved å si at ordningen «fungerer bra og betaler seg».