MINERALET SOM UTVINNES: Eksempel på glimmer.

Aftonbladet:

Knytter Tesla og BMW til barne­arbeid i gruver

Den svenske avisen Aftonbladet har avslørt at bilgigantene kjøper mineraler som er utvinnet av barn på Madagaskar. Nå advarer Elon Musks X mot artiklene.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Unicef jobber i dag rundt 11.000 barn i gruvene på Madagaskar. 

Aftonbladet har dokumentert hele kjeden: 

● Den lokale, madagassiske eksportøren Radoran henter inn mineralet glimmer fra gruver der barn arbeider. 

● Radoran selger glimmer til de kinesiske selskapene Pamica og Glory Mica. 

● Tesla og BMW kjøper mineralet derfra.

Hundrevis av tonn

Glimmer er silikatmineraler, som blant annet brukes til å isolere elbilbatterier. En gjennomsnittlig elbil skal inneholde rundt 10 kilo av mineralene. 

Siden 1. oktober i fjor har Tesla kjøpt 68 tonn glimmer fra Panica og hundrevis av tonn fra Glory Mica. En leder i Glory Mica bekrefter overfor Aftonbladet at det er umulig å kjøpe glimmer fra Madagaskar som garantert ikke er utvunnet av barnehender.

Aftonbladet skriver at Tesla-kjøpene var enklest å finne, fordi USA praktiserer mer åpenhet enn EU og Kina. Men etter hvert ble det klart at også BMW er blant kjøperne. 

Dessuten dukker Volvo opp på listene – med en liten vri. Produsenten nekter for å ha kjøpt mineralene fra Madagaskar, uten å oppgi opprinnelsesland. 

Senere i Aftonbladets undersøkelser får avisen utdypende opplysninger fra den nevnte Glory Mica-sjefen. Det viser seg at Volvo i stedet kjøper fra Russland, et land produsenten trakk seg ut av etter invasjonen av Ukraina.

Alle tre produsenter tar markant avstand fra barnearbeid i sine policy-dokumenter. Ordet «nulltoleranse» blir brukt.

X-advarsel

De tre reagerer slik:

Tesla: Intet svar, bare en epost med lenker til Teslas prinsipper og retningslinjer. Men i løpet av helgen ble Aftonbladets artikkel forsynt med en advarsel på det sosiale mediet X. Hvis man trykker på en lenke til artikkelen via X-sidene, får man nå opp en boks der det står «this link may be unsafe».

BMW svarer slik: «Vi kan bekrefte at Glory Mica er en del av vårt nettverk av leverandører. Ifølge våre innkjøpsbetingelser må både de og under­leverandører følge lover og retningslinjer. Dette inkluderer et tydelig forbud mot barnearbeid.»

Volvo: Produsenten ville altså ikke svare innledningsvis, men bekreftet Russland-forbindelsen etter at Aftonbladet fikk opplysningen fra annet hold. Volvo sier at det ikke er forbudt å kjøpe glimmer fra Russland, men at selskapet ikke desto mindre er på utkikk etter et alternativ.

Her er Aftonbladets samleside med alle sakene.