VELDIG DYR: Enkelte klassiske biler oppnår auksjonssummer som matcher de mest kjente kunstverkene.

For de få:

Se 2023s dyreste bruktbiler

Noen klassiske biler er så kostbare at det knapt er til å tro.

Publisert

Hvert år arrangeres det en rekke auksjoner med klassiske biler, og en gang iblant oppnår objektene priser som er ekstremt høye.

Nettsiden Classic Car Auctions har listet opp kjøretøyene som gikk for de villeste summene i 2023. 

Den aller høyeste summen stammer fra 2022 da en 1955 Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe klokket inn 143 millioner dollar, tilsvarende 1,48 milliarder kroner i dagens kurs.

Racing

I 2023 var det ingen biler som var i nærheten av den summen, men likevel kunne auksjonshuset RM Sotheby’s notere seg for den nest dyreste gjennom tidene (de solgte også 300 SLR).

Det var en 1962 Ferrari 330 LM / 250 GTO fra 1962, som gikk under hammeren for 534 millioner kroner. Salget ble gjennomført i november, og bilen hadde en spesiell historie som gjorde den ekstra verdifull.

FORSIKTIG: Det er trolig svært erfarne transportfolk som håndterer en bil til en halv milliard.

Kjøretøyet er ett av få som har blitt brukt av Ferraris fabrikkteam til racing, for så bli brukt som en gatebil etter det. 

Med salget ble bilen selvsagt også den dyreste Ferrarien som noensinne er solgt, og Ferrari er historisk sett merket med flest svært høye resultater på klassiske auksjoner.

Mer Ferrari

Dermed er det ikke overraskende at den nest dyreste i fjor også er en Ferrari. Auksjonshuset Bonhams formidlet salget av en 1967-modell Ferrari 412P. 

Bilen gikk for 312 millioner kroner, noe som gjør bilen til den femte dyreste auksjonsbilen gjennom tidene.

FERRARI: Listen over de dyreste bilene solgt på auksjon domineres av Ferrari. Denne 412P-modellen gikk under hammeren for 312 millioner kroner.

Denne utgaven av 412P har en lang racinghistorie, med deltakelse i blant annet 24-timersløpet i Le Mans. Det skal også være den eneste av disse prototype-racingbilene fra Ferrari som fortsatt har originalt chassis, motor, girkasse og karosseri.

Hamilton

Den tredje dyreste er også en racingbil, men langt nyere. Lewis Hamiltons F1-bil fra 2013 ble solgt under RM Sotheby’s auksjon i Las Vegas. Hamilton skal kun ha vunnet ett løp med bilen, Ungarn GP, men det sies å være den eneste Mercedes-AMG Petronas Formel 1-bilen som er solgt ut av selskapet.

HAMILTON: Det er sjeldent at en Formel 1-bil er til salgs, dermed gikk Lewis Hamiltons doning fra 2013 for en svært høy sum.

Hamiltons bil skiftet eier for 194 millioner kroner.

Ytterligere seks biler passerte ti millioner dollar-grensen i løpet av bilauksjonsåret 2023, altså mer enn hundre millioner kroner.

SOLGT I PARIS: Auksjonshuset Artcurial solgte en 1964-modell Ferrari 250 LM under et arrangement i Paris. Modellen er laget i 32 eksemplarer, og gikk for 177 millioner kroner.