NY SERIE: Kia planlegger en serie med nyttekjøretøy som enkelt skal kunne tilpasses ulik bruk.

Modulbasert:

Kia mener varebiler skal være helt om dagen, helt om natta

Kia kommer med en plattform som skal gjøre nyttekjøretøyene langt mer fleksible enn de er i dag.

Publisert

På Consumer Electronics Show, som nettopp åpnet i Las Vegas, viser Kia det de mener er framtidens nyttekjøretøy. Bilprodusenten kaller det et «modulært kjøretøy» og har gitt konseptet navnet: Platform Beyond Vehicle (PBV).

Tanken er at en bil skal kunne tilfredsstille flere «mobilitetsbehov».

Konstruksjonen er slik at alt bak førerhuset består av utskiftbare moduler, som kobles til kjøretøyet via en hybrid elektromagnetisk og mekanisk koblingsteknologi.

Dermed kan PBV-bilene være en taxi om dagen, varebil om natten og et fritidskjøretøy i helgene, ifølge Kia.

- Dette åpner opp enorme muligheter for bileier og oss i Kia. En slik fleksibilitet og tilpasningsdyktighet er noe som hører hjemme i framtiden. Dette blir mer enn kjedelige varebiler, sier Christian Lagaard, kommunikasjonssjef i Kia.

FRITID: Kia ser for seg at varebilene kan brukes som fritidsbil i helgene.

Fleksibiliteten skal løses med skinner i tak og gulv som er tilpasset en rekke forskjellige moduler som enkelt kan byttes ut. Det skal også gjøre at en stor varebil kan kjøre til utkanten av en by, hvor en mindre tar over noen av lastemodulene og transporterer dem inn i bykjernen.

PBV-bilene skal komme i forskjellige størrelser og bygges på en fabrikk som skal stå klar i 2025, med en årlig kapasitet på 150.000 enheter.