UTE Å KJØRE: Aldri krasjer vi oftere enn fredag før vinterferien. Så kjør etter forholdene!

Kjør forsiktig:

I dag smeller det fem ganger i minuttet i rushtida

Vinterferien starter mandag i store deler av landet – og aldri krasjer vi oftere enn fredagen før ferieuka. I fjor var det fem bilskader i minuttet den mest hektiske timen av denne dagen.

Publisert

– Fredag før vinterferien pleier være den verste bilskadedagen. Den var det i fjor, og vi forventer det i år også, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Forsikringsbransjen registrerte 22.817 bilskader i de to vinterferieukene (uke 8 og 9) inkludert helger, viser tall fra Finans Norge. 

Første fredag topper ulykkesstatistikken med 1753 bilskader, og samlede kostnader for bilskader i vinterferien i fjor var rundt 516 millioner kroner.

– Denne fredagen var det nær fem bilskader per minutt mellom klokken 14 og 15 i fjor, og mange ulykker skjer i bilkø på vei ut av byene, med påkjørsler bakfra og eneulykker. Det er i tillegg meldt vinterlige veiforhold og da øker risikoen for ulykker og sammenstøt, sier Brandeggen i pressemeldingen.

Milliardsmell

Uke 8 er det ferie i Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Telemark, Agder, Vestland utenom tidligere Hordaland og enkelte kommuner i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag. 

Deretter er det vinterferie for Innlandet, Buskerud, Rogaland, Vestland utenom Sogn og Fjordane, Nordland, Troms og Finnmark i uke 9.

De siste fem årene har forsikringsbransjen samlet registrert vel 125.000 bilskader i vinterferieukene, til en erstatningskostnad på rundt 2,8 milliarder kroner, viser statistikken.

Menn krasjer mest

– Ulykker med kun en bil involvert samt påkjørsel på parkert kjøretøy topper skadestatistikken. Det er dobbelt så mange mannlige som kvinnelige sjåfører innblandet i trafikkulykkene. Aldersmessig er gruppen 35 til 50 år verstingene bak rattet, sier Brandeggen.

PS: Husk å pakke bilen riktig. En gjenstand blir 30 ganger tyngre ved en bråstopp i 50 km/t, så plassér de tyngste tingene nederst og fremst i bagasjerommet – og ikke pakk høyere enn bakseteryggen.