HUSK Å REGISTRERE: Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen demonstrerer enkelheten ved digital av- og påregistrering for samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Husket å påregistere kjøretøyet?

Denne forglemmelsen kan koste deg 5000

De mange som syntes muligheten til å avregistrere bilen digitalt var fjorårets beste nyhet fra Statens vegvesen, må nå følge med i timen – og huske påregistrering.

Publisert Sist oppdatert

Hele 218.000 avregistreringer er gjort på nett siden Vegvesenet introduserte tjenesten 12. september i fjor. Vegvesenet anslår at omlag 106.000 personer har spart turen til en trafikkstasjon for å levere skiltene i løpet av de drøye seks månedene siden tjenesten ble opprettet.

Ordningen med avregistrering sparer eiere av sesongkjøretøy som bobiler, motorsykler og veterankjøretøy for trafikkforsikringsavgift den tiden av året kjøretøyet ikke er i bruk.

Og den digitale tjenesten gjør avregistreringen mye enklere.

Du kan gjøre påregistreringen på denne nettsiden.

Men hvis du glemmer påregistrering og kjører uten gyldig forsikring, risikerer du 5000 kroner i gebyr – pluss inndragning av skiltene.

Spent på økning

– Vi forventer at et vesentlig antall kjøretøyeiere påregistrerer igjen når vår- og sommersesongen begynner, og vi er spent på utviklingen i månedene som kommer, sier Bodil Rønning Dreyer, direktør i Divisjon trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen.

Anslaget om 106.000 sparte trafikkstasjon-besøk baserer seg på differansen mellom de som har brukt selvbetjeningsløsningen og antallet som dro på trafikkstasjon for å avregistere i tilsvarende perioden i 2021–22.

Og med de tallene som utgangspunkt anslår vegvesenet at denne digitaliseringen hittil har spart 532.000 mil reisevei og 32 millioner kroner i sparte utgifter for brukerne.

Med tilsvarende påregistreringstall får brukerne nå den samme besparelsen en gang til.

Huskeregler

Vegvesenet minner samtidig om noen huskeregler for deg som har hatt kjøretøyet parkert gjennom vintersesongen:

  • Sjekk at du har riktig førerkort for å kunne kjøre bobilen eller trekke campingvognen i Bil og henger-appen til Statens vegvesen. Du kan laste ned appen her.

  • Hvilke førerretter du har, kan du lese av ditt fysiske eller digitale førerkort.

  • Øv før du legger ut på langtur. En bobil tar større plass i trafikken, og den kan være uvant å kjøre.

  • Kjører du motorsykkel, kan det være lenge siden sist du kjørte. Ta det med ro de første turene, så hode og kropp blir vant til å kjøre motorsykkel igjen.

  • Husk vektreglene og ikke pakk for mye i bobilen. Du må holde deg innenfor totalvekten. Er du usikker, kan du veie bilen på en av Vegvesenets vekter langs veien. Her kan du sjekke hvor den nærmeste befinner seg.

  • Løse gjenstander kan bli livsfarlige i en bråstopp eller kollisjon. Et usikret nettbrett veier 24 kg ved en bråstopp i 50 kilometer i timen, så fest løse gjenstander godt.

  • Bobilen og motorsykkel har kanskje stått lagret i flere måneder. Sjekk derfor den tekniske standen. Er du usikker, bør du bestille time hos et verksted.