PÅ TOPP: Rattvarme og massasje i setet, bedre blir det ikke bil for Cecilie Skog.

10-punktsjekken med eventyrer Cecilie Skog:

«Jeg har dobbelgarasje, men ikke plass til bilen»

Cecilie Skog har garasjen for full til å få plass til bilen – og skifter dekkene selv. Men forrige gang hun la om dekk fikk hun seg en skikkelig overraskelse.

Publisert Sist oppdatert

10-PUNKTSJEKKEN

Motor spør norske bileiere om hvordan de (eventuelt) klarer å holde nede bilutgiftene. Dyrkjøpte erfaringer og gode råd kommer på Motor.no hver uke. Ukens gjest: Eventyrer Cecilie Skog.

Vi introduserer nå en ny ukentlig spalte hvor kjente nordmenn gir råd om bilholdet!

Hvor mye koster bilholdet deg i måneden – og hvordan ser regnestykket ut?

– Vet ikke. Jeg har ikke peiling, rett og slett. Nå har jeg en BMW elbil, iOX – nei, iX heter den vel. Den er ett år gammel. Jeg kjøpte den rett før de nye avgiftene ble innført i fjor.

Cecilie Skog (49)

  • Utdannet sykepleier. Kjent som eventyrer – polfarer og fjellklatrer. Forfatter av flere bøker om friluftsliv og spektakulære ekspedisjoner.
  • Ble for over 20 år siden (2003) første norske kvinne til å bestige et fjell høyere enn 8000 meter over havet (Cho Oyo i Himalaya). Har siden besteget flere over 8000 meter, blant andre Mount Everest i 2004. 
  • I 2008 nådde hun sammen med Lars Nessa toppen av verdens nest høyeste fjelltopp, den første norske bestigningen av K2. På vei ned omkom Skogs ektemann Rolf Bae i et isras. Ulykken krevde 11 menneskeliv. 
  • Har deltatt i flere TV-produksjoner, blant andre «Skal vi danse», «Drømmeturen» og «Tjukken og Lillemor». 
  • Tidligere samboer og forlovet med eventyrer Aleksander Gamme, som hun har to barn med.

Hvordan påvirket kostnadene hvilke bilvalg du faktisk har gjort? Hva er det smarteste du har gjort for å få kostnadene ned? Hvilket råd deler du gjerne om smart bilhold?

— Jeg har hatt sponset bil de siste årene, men nå trengte jeg en som går lenger enn de jeg har hatt – og denne kjøpte jeg selv. Med to barn, alene, syntes jeg det ikke var bærekraftig å måtte stoppe flere ganger for å lade på vei til hytta på Tyin. En gang brukte vi 17 timer fra Oslo til Trondheim. Denne bilen når helt frem til hytta uten ladestopp. Det er gull. Smart bilhold er også varme i rattet. Det er veldig bra før klatring for meg som fort får kalde hender etter mye klatring i iskalde omgivelser. Det er fantastisk, jeg blir passe oppvarmet i hele kroppen. Da jeg skulle til hytta sist høst, fant en venninne av meg ut at jeg også har massasjefunksjon i bilsetet. Den har jeg brukt nær hver dag siden. Oppvarming og restitusjon – i bilen. Perfekt!

Hvordan gjør du vedlikehold? Polering? Håndvask eller vaskehall? Hvor ofte? Rustbehandling?

– Vaskehall! Kjører bilen inn i garasjen og vaskehallen i Bryn-senteret. Handler, og når jeg har handlet ferdig, er bilen ferdig vasket. Men jeg gjør det altfor sjelden. Innvendig, med to barn og hund, tar jeg det grøvste – brødsmuler og hundeskitt. Og så har jeg et trekk som jeg kan legge over setene. Det er lurt å ta vare på skinnsetene.

Oj, dekkskifte?

Hva gjør du med dekk, skift og oppbevaring? Hvor ofte bytter du – og hva slags dekk kjøper du?

– Dekkene oppbevarer jeg hjemme, og bytter selv. Men – da jeg sist skulle bytte fra sommerdekk til vinterdekk for å dra på hytta, syntes jeg det var merkelig at vinterdekkene var mindre enn sommerdekkene. Da skjønte jeg at jeg hadde glemt å bytte til sommerdekk. Oj, det hadde gått en stund; tiden hadde gått fort.

Hvordan sjekker du historikken på bilen når du kjøper bruktbil? Og hvor lang levetid må bilen din ha?

– Jeg har kun hatt én bruktbil. Den fikk jeg i bryllupsgave av besteforeldrene til Rolf (se faktaboksen over) for nesten 20 år siden, en RAV4. Vi hadde en bitte liten Renault, som de syntes var for lite trafikksikker med hensyn til vår bruk. 

Levetid? Til den blir «veteran». Er ikke det 30 år? Håpet er at den får et langt og godt liv. Så lenge den fungerer, er det helt topp. At den er funksjonell, med god komfort – det er viktigst.

Hvor parkerer du bilen din? Inne – eller ute hele året? Bruker du trekk hvis den står ute?

– Jeg har dobbelgarasje ved huset mitt. Men i den er det ikke plass til en bil, fordi den rommer alt mulig annet. Et treningsrom og masse utstyr, pulkene mine og lignende. Den står med andre ord parkert utendørs.

Er det en, eller flere, bruks- og nytteegenskaper bilen din MÅ ha (a la oppvarmet ratt, tilhengerfeste...) hvis pengene ikke var en begrensning?

– Det viktigste er at jeg kommer dit jeg skal på kortest mulig tid. Lade hjemme, som jeg kan, kjøre og slippe å stå i lade-kø på veien dit jeg skal. Med elbil blir kupeen varm på null komma niks. Etter fem minutter er den godt temperert. Nummer én er at den er trygg på veien. Vi sitter godt pansret i denne.

Alt unntatt hvit

Hvilken farge har bilen din? Hvilke er godtatt? Og hvilken farge kan bilen din aldri ha?

– Svart, som gjør at bilen er litt vanskelig å finne igjen på en stor parkeringsplass. At det ble den fargen, er tilfeldig. Det var den forhandleren klarte å levere da. Jeg liker de fleste fargene, men helst ikke hvit. Den avslører litt fort at den er moden for vask.

Hva er den dårligste bilinvesteringen du har gjort – og hvorfor ble den så gal?

– Jeg har ikke investert så mye i bil. Det er andre investeringer jeg har gjort som har vært dårligere.

Hvilke av dine bildrømmer stanses av lommeboka? Og hva slags bil hadde du valgt nå om pengene ikke var en begrensning?

– Jeg har mange drømmer. Det har jeg alltid hatt. Men veldig få av dem har handlet om bil. Den går mer inn i «transporten» til drømmene jeg har. For min del er det etter kjøreturen mine drømmer starter.