MINDRE BILKJØRING: Sykkel og elbil – som her i Trondheim – er en god måte å unngå russisk råolje på.

På grunn av krigen i Ukraina:

21 millioner tyske bilister oppfordres til å gå eller sykle

I et åpent brev til medlemmene ber Europas største bilistorganisasjon om at alle gjør hva de kan for å redusere drivstofforbruket.

Publisert Sist oppdatert

ADAC, som tilsvarer NAF i Tyskland – og som med 21 millioner medlemmer er Europas største bilistorganisasjon – har sendt ut et brev til sine medlemmer, der de blant annet oppfordres til å bruke kollektivtransport, og til å bytte ut bilen med sykkel eller fottøy.

Formålet er bruke mindre drivstoff, og dermed redusere behovet for råooljeimport fra Russland. Brevet er undertegnet av ADAC-presidentene Christian Reinicke og Gerhard Hillebrand.

Her kan du lese brevet i sin helhet:

«Kjære (navnet på medlem, red.anm)

Krigen i Ukraina og befolkningens ubegripelige lidelser fyller oss i ADAC med gru og dyp sympati, som alle andre. Å være hjelpeløse vitner til dette er vanskelig å holde ut. De siste ukene har vårt lands avhengighet av russisk energiimport blitt veldig tydelig. Desto viktigere er det å redusere dette raskt. Hver enkelt kan bidra. Dere, kjære ADAC-medlemmer og lesere, har mange muligheter til å redusere drivstofforbruket når dere kjører bil. Hastighet spiller en stor rolle. Det samme gjør jevn og planlagt kjøring. På vår hjemmeside finner du mange tips om hvordan du kan redusere drivstofforbruket.

IKKE FORBUD, MEN... Færre bensinstasjonsbesøk og generelt lavere forbruk av drivstoff er et ønske fra Europas største bilistorganisasjon.

Totalt sett kan forbruket reduseres med opptil 20 prosent bare ved å kjøre bil. Samtidig ber vi deg vurdere hvilke bilturer du eventuelt kan klare deg uten. Har du god tilgang til kollektivtransport bør du benytte deg mer av det. Noen ruter kan også dekkes med sykkel eller til fots. Med dette i tankene, la oss forbli mobile og utnytte denne muligheten sammen. Kjære medlemmer og lesere, vi merker hvor opptatt dere er av informasjon om dette og hvor interesserte mange av dere er til å spare energi. Hvis mer enn 21 millioner medlemmer er bevisste på å spare drivstoff, vil effekten være tydelig og det blir gitt et meget sterkt signal. Ta personlig ansvar og gjør en frivillig innsats: Spar drivstoff. Hjelp. Hold deg mobil.

Med vennlig hilsen Christian Reinicke og Gerhard Hillebrand for ADAC Executive Committee»