STORSELGER: Tesla Model Y er i særklasse Norges mest kjøpte bil.

Tidenes november for bilsalget:

Rekordmange biler til Norge før avgiftsøkningen

Det har aldri kommet inn flere biler til havna i Drammen enn i november. Proppen har løsnet rett før avgiftsøkningen.

Publisert

Ferske tall fra OFV (Opplysningsrådet for veitrafikken) viser at det ble registrert 19.513 nye personbiler i november. Det er 27,8 prosent flere enn i november i 2021.

Det gjør at registreringstallene ligger 13,4 prosent bak fjoråret, som var et rekordår.

Totaltallene foreløpig – ved utgangen av november – er henholdsvis 134.832 (2022) og 155.708 (2021)

Rekord

OFV melder at det står tett i tett med biler både i Drammen havn og andre steder i Norge der biler kjøres i land. Deretter blir de klargjort, registrert og utlevert til kunder.

Det har aldri tidligere blitt losset så mange biler i Drammen havn på en måned som i november – nesten 18.000 biler.

PÅ TOPPEN: Volkswagen ligger 141 nybilregistreringer foran Tesla en måned før 2022 er over. Det gode salget skyldes primært ID.4 (bildet).

Mange, raskt

– Nå jobber både importører og forhandlere på spreng med å få nye, bestilte personbiler til Norge. Det handler om å få registrert så mange som mulig, så raskt som mulig. Kundene har gjerne bestilt bilen sin for et halvt år siden eller enda lenger tilbake, og store ordrereserver er på vei inn, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i OFV.

61,7 prosent fall

Etter det ferske budsjettforliket mellom regjeringen og SV, blir det en kraftig økning i bilavgiftene fra nyttår.

Derfor er både kunder og forhandlere opptatt av å få registrert som mange nye biler som mulig før momsen og vektavgiften kommer fra nyttår.

Så langt i år er det registrert 105.547 nye elbiler i Norge. Det betyr at åtte av 10 nye biler er elbiler. Nye bensin- og dieselbiler utgjør nå kun rundt seks prosent til sammen. Antall nye ladbare bensinhybrider har falt med hele 61,7 prosent.

Fem Toyota

I november kom den forventede dosen med Tesla Model Y inn på listene. Hele 3212 biler ble registrert. VW ID.4 på andreplass, hadde til sammenlikning 1110.

Også totalt, i merkestatistikken for 2022, er det Tesla og VW som kniver om førsteplassen. Ved utgangen av november lå VW 141 registreringer foran.

Blant de 40 beste på nybillistene, er det kun seks som ikke er elektriske. Og fem av disse er en Toyota: RAV4 (nr. 9), Yaris (nr. 19), Yaris Cross (nr. 22), Corolla (nr. 27) og C-HR (nr. 37). På 40.-plass finner vi Skoda Kodiaq.