BARE PYNT? Xiaomi SU7 Ultra med panser-tilvalget som har gjort mange kunder rasende.
Foto: XIAOMI
Ber om unnskyldning:
Xiaomi lurte kunder med dette panseret
Hundrevis av Xiaomi-kunder krever pengene tilbake etter en avsløring som har vært ganske pinlig for suksessprodusenten.
Xiaomi SU7 har så langt vært en formidabel suksess – kundene har strømmet til for å kjøpe en bil som ser dyrere ut enn den er, og som ifølge for eksempel Fords Jim Farley også er særdeles bra.
Foreløpig er Ford-sjefen en av få utenfor Kina som eier en slik. Men det skal det bli en snarlig endring på, selskapet er i full sving med å etablere seg i Europa.
Den så langt temmelig rettlinjede suksesshistorien har nå fått seg et par PR-problemer. En lang rekke kunder føler seg rett og slett lurt, skriver Car News China.
Billig?
Det handler om ekstremversjonen SU7 Ultra, varslet i fjor høst og i salg allerede i februar. Xiaomi skrøt av at Ultra-varianten er verdens raskeste masseproduserte firedørs-sedan, med en toppfart på 350 km/t og 0–100-akselerasjon på 1,98 sekunder, uten «rollout».
Bilen viste seg også å være flere hundre tusen kroner rimeligere enn først antatt, med en lanseringspris på rundt 800.000 kroner i Kina.
Men, som alltid: Slike modeller kan man lett gjøre dyrere, det er bare å krysse av for tilvalgene.
Og et av tilvalgene for SU7 Ultra var panseret du ser på bildet øverst. Det kostet over 60.000 norske kroner.
Ifølge Xiaomi skulle luftehullene sørge for kjøling av bremsene.
Ingen luft!
De siste par ukene har denne påstanden blitt testet, diskutert og regelrett utskjelt i Kina, særlig via bilblogger. Én av bloggerne testet ved å feste litt papir foran et hull, og konstaterte at det knapt var mulig å se bevegelse.
Xiaomi omtalte selv panseret som et «track-level cooling design», altså med kjølefunksjoner designet for banekjøring. Men sannheten er ... bare pynt.
I forrige uke ba Xiaomi formelt om unnskyldning. Ikke en særdeles vanlig foreteelse i bilverdenen, spørsmålet er om det er nok.
Kjøperne fikk nemlig to valg: Å droppe panseret, for alle som har bestilt, men ikke fått bilene ennå. Eller å motta poeng, verdt cirka 3000 norske kroner, formodentlig en valuta som bare kan brukes til å kjøpe nye Xiaomi-produkter.
Det falt i ganske dårlig jord hos mange. Én skriver dette: «Med 'keiserens nye klær' til 60.000 kroner har tillits-boblen sprukket for Xiaomi SU7».
Har du lest disse sakene fra Motor?
Forlangte testkjøring
Dette er den andre gangen på kort tid at Xiaomi får negativ oppmerksomhet.
I begynnelsen av mai sendte nemlig produsenten ut en oppdatering av Ultra-programvaren som begrenset ytelsene fra 1548 til cirka 900 hestekrefter.
Dessuten måtte eierne vente i et minutt før launch control (startkontroll) kunne aktiveres, for å unngå utilsiktet, ekstrem akselerasjon.
Kjøperne kunne fortsatt få tilgang til maksnivåene, men måtte først gjennomføre en testrunde på godkjent bane.
Det var ingenting å si på intensjonene, men oppdateringen førte til massiv kritikk fra bileierne – og Xiaomi valgte å droppe begrensningene.