BEKYMRET: Tesla-sjef Elon Musk opplever tøffe tider.
BEKYMRET: Tesla-sjef Elon Musk opplever tøffe tider.

Tesla-sjefen slår alarm:

– Bekymring for konkurs overskygger alt

Hvordan kan vi unngå konkurs? spør Tesla-sjef Elon Musk, som sier selskapets nye fabrikker «brenner penger» og taper milliarder av dollar.

Publisert

Uttalelsen faller i tredje og siste del av et intervju Musk gjorde med klubben Tesla Owners Silicon Valley. Intervjuet ble gjort i slutten av mai, men ble først publisert denne uka.

– Fabrikkene i Berlin og Austin er gigantiske pengesluk for øyeblikket. Det er som å høre en voldsom, øredøvende lyd – lyden av penger som brenner, sier Musk.

Oppstarten av de to fabrikkene sammenfaller med mangel på batterier og covid-utbrudd som gir trøbbel med eksporten fra Kina. Derfor har ikke produksjonen ved de nye fabrikkene kommet opp i det volumet som Tesla behøver.

Ved Austin-fabrikken skulle Tesla lage Model Y-biler med de nye 4860-batteriene med den store sylindercellen. For å møte etterspørselen vedtok man derfor å kjøre på med 2170-batterier i Austin, bare for å oppleve at det nødvendige utstyret for denne produksjonen ble stående fast på havna i Shanghai.

To års mareritt

– De siste to årene har vært et absolutt mareritt når vi snakker om forsyningskjeden, med den ene tingen etter den andre, og vi er ikke ute av denne hengemyren ennå. Bekymringen som overskygger alt, er denne: Hvordan kan vi holde fabrikkene i gang, slik at vi kan betale folk lønn og unngå konkurs? sier Elon Musk.

Det er uklart om situasjonen er like dramatisk nå som den var i slutten av mai. Musk har blant annet moderert en uttalelse om at det var nødvendig å si opp 10 prosent av de ansatte.