BUDSJETTBIL: På et aksjonærmøte i 2023 viste Tesla fram denne silhuetten. Blir det Teslas billigste modell?

25.000 dollar:

Tesla planlegger å komme med «billigbil» neste år

Elon Musk har i mange år snakket om å lage en Tesla som skal koste betydelig mindre enn dagens modeller, nå kan det se ut som den kommer i 2025.

Publisert Sist oppdatert

Tesla har sagt til sine leverandører at de ønsker å starte produksjon av en modell for «massemarkedet», ifølge Reuters [for abonnenter].

Bilen skal ha kodenavn «Redwood» og være på markedet i midten av 2025. Reuters har fire ulike, anonyme kilder som bekrefter dette. To av dem sier det skal være en kompakt crossover.

Elon Musk har tidligere sagt at de skulle ha en bil til 20.000 dollar klar i 2020, det har ennå ikke skjedd. Den billigste bilen til Tesla i dag er Model 3 med bakhjulsdrift, som koster 38.990 dollar i USA og 378.990 kroner i Norge.

10.000 biler i uka

Tesla skal ha sendt forespørsler til underleverandører i fjor, med en produksjonsprognose på 10.000 biler i uka, og målet er at bilen skal koste 25.000 dollar.

Planen, ifølge kildene, er at produksjonen skal starte neste sommer. Musk sa i mai 2023 at de jobber med to nye produkter, med et samlet salgspotensial på fem millioner biler i året. Det andre prosjektet skal være en robottaxi.

– Både designen og produksjonsteknikken ligger langt over noe annet som finnes i dag, sa Musk den gangen.

Det ble også sagt at Tesla hadde som mål å halvere produksjonskostnadene på neste generasjon biler.

NESTE ÅR: Ryktene forteller at neste generasjon Tesla skal ha produksjonsstart ved Teslas Gigafactory i Texas om et drøyt år.

Reuters legger til at Tesla har en lang merittliste med å bomme på lanseringsmål og priser. For eksempel med Cybertruck, som ble flere år forsinket og endte opp med å koste 50 prosent mer enn det som ble sagt i 2019.

Honda Civic

En annen problemstilling er å gjøre en billig elbil lønnsom. Batterier er dyre, og det er vanskelig å bygge en billigbil med høy kvalitet.

Tesla skal ha plukket fra hverandre en Honda Civic, som koster 23.950 dollar i USA, for å se hvordan man lager billige biler, sier to av Reuters kilder.

De kommende modellene skal bygge på en ny generasjon elbilarkitektur, som internt skal hete «NV9X», og det planlegges ytterligere to modeller til basert på denne.

Den planlagte billigbilen skal i utgangspunktet bygges på fabrikken i Texas, og etter hvert på fabrikken utenfor Berlin. Tesla ser også på muligheten for å sette opp en fabrikk i India, med tanke på produksjon av billige biler.