GRANSKES: En Tesla på autopilot feide inn inn i en politibil. Se lenke til video fra ulykken nede i saken.

«Advart over 150 ganger»:

Tesla på autopilot traff politibil i 86 km/t

Tesla granskes av amerikanske myndigheter etter 16 ulykker hvor biler på autopilot har krasjet med utrykningskjøretøy. Fem politimenn som ble skadet, går til sak mot selskapet.

Publisert Sist oppdatert

NHTSA, det øverste føderale organet for trafikksikkerhet i USA, har gransket mer enn 20 hendelser de siste årene hvor Teslaer med selvkjøringsteknologi aktivert har vært involvert i ulykker, som ofte har hatt fatalt utfall.

Nå har en ny episode aktualisert temaet, etter at avisen Wall Street Journal publiserte en video som viser hvordan en Tesla Model X dundret inn i en politibil som stod parkert ut mot veiskulderen i en trafikkontroll.

Dette er det 16. tilfellet av kollisjon mellom en Tesla og et utrykningskjøretøy som granskes av NHTSA.

Ruset sjåfør

Ulykken skjedde i Montgomery i delstaten Texas i februar 2021, men videomaterialet er først nylig blitt vist offentlig.

Fem politimenn som ble skadet har varslet at de går til søksmål mot Tesla. Også sjåføren av bilen som politiet i første hånd hadde stanset for kontroll, ble skadet.

Men Tesla hevder at ansvaret for ulykken ligger hos mannen som kjørte bilen, en 2019-utgave av Model X.

I utgangspunktet sier lovverket at det er sjåføren som har ansvaret i biler med selvkjøringsteknologi på nivå 2.

Sjåføren var angivelig ruset og skal ifølge Wall Street Journal (WSJ) ha blitt varslet om å holde hendene på rattet mer enn 150 ganger i løpet av de 34 minutter lange kjøreturen – senest bare sekunder før det smalt.

Traff i 86 km/t

Det er både radar og kameraer på 2019-versjonen av Model X, utstyr som sammen skal fungere tilfredsstillende for å registrere bevegelser. Men eksperter sier til WSJ at blinkende lys fra utrykningskjøretøy kan forvirre kamerateknologien.

Videoen fra ulykken viser at Autopilot-systemet registrerte objekter i veibanen ca. 2,5 sekunder før det smalt, og at bilen deretter gjorde et forsøk på å bremse, før systemet koblet helt ut rett før smellen.

Teslaen traff dundret så inn i en av de fem politibilene som stod delvis ut i veiskulderen, med en fart på 86 km/t.