IKKE ALLTID LIKE GREIT: Teslas sentry mode.

Saksøkt i Tyskland:

Tesla endrer praksis etter «sentry mode»-kritikk

En tysk forbrukerorganisasjon har gått til retten for å få Tesla til å endre selskapets markedsføring.

Publisert Sist oppdatert

Forbrukerorganisasjonen Verbraucherzentrale Bundesverband (vzbv) saksøkte i fjor Tesla, fordi selskapet ikke informerer om at bilenes sentry mode – overvåking rundt bilen – kan være i strid med landets personvern-lovgivning.

Det kan rett og slett være et lovbrudd når en bil parkert på offentlig plass filmer forbipasserende uten deres vitende, skriver Automotive News.

Etter en høring har Tesla erklært at sentry mode ikke vil bli markedsført på samme vis i fremtiden. Til nå er funksjonen blitt fremhevet som en beskyttelse mot hærverk og tyveri i Tesla-annonser.

En representant for Berlins lokale motsats til det norske Datatilsynet sier at den enkelte fører har ansvar for å skru av funksjonen på offentlig plass, men at Tesla også kan bli holdt ansvarlige hvis selskapet mottar og lagrer filmene.

Tesla slapp nylig unna en bot for nøyaktig samme forhold i Nederland.

Løsningen var en programvareoppdatering som gjorde at bilenes eiere måtte gi tillatelse før filmingen startet, samt at bilenes lys blinket ved oppstart, som en advarsel til omgivelsene.

Også i Norge er det strenge regler for kameraovervåkning. Reglene, som du kan lese her, handler særlig om formål/nødvendighet, lagring og merking/informasjon.

Hvorvidt sentry mode er lovlig, er drøftet en rekke ganger. I denne saken fra Tek.no var svaret i prinsippet ja, mens konklusjonene i denne saken fra Elbil24 lå noe nærmere et «tja».

PS: Tesla har ennå ikke forholdt seg til dette – som også handler om bilenes kameraer: