SER DEG? Tesla-kameraer fanger opp mye. Til enkelte av selskapets ansattes glede.

Rettssak i emning:

Tesla-ansatte har delt sensitive bilder fra bilene i årevis

Bilder av pinlige situasjoner og ulykker, tatt i og fra bilene, har sirkulert blant selskapets ansatte. Nå er Tesla saksøkt.

Publisert Sist oppdatert

Tesla gir nøyaktig de samme forsikringene som alle andre teknologiselskaper: Der, som ellers, brukes formuleringer av typen «dine data er trygge hos oss, og vi respekterer ditt privatliv».

Nyhetsbyrået Reuters [for abonnenter] har likevel fastslått at selskapets ansatte sviktet kundenes tillit mange ganger i perioden 2019 til 2022.

I denne perioden ble videoer og stillbilder fra bilene distribuert i større og mindre grupper internt i selskapet. Reuters har ikke klart å fastslå om dette fortsatt pågår i dag.

Ulykker og nakenhet

Bildene var av alle kategorier, men som man kan gjette seg til: Det liknet i høy grad på spredningen av mer eller mindre oppsiktsvekkende og/eller forsøksvis humoristiske meldinger de fleste av oss ser på sosiale medier til stadighet.

● Noen bilder ble forsynt med vitser før de ble distribuert.

● Flere filmer viser pinlige situasjoner. Ved et tilfelle rusler en naken mann mot bilen sin.

● Filmer av ulykker ble også delt. Et svært grovt eksempel er en video fra 2021 som viser at bilen traff et syklende barn i et boligområde, der barnet fløy i den ene retningen og sykkelen i den andre.

Ifølge de Tesla-ansatte Reuters har snakket med, kunne slike meldinger spre seg med lynets hastighet – plutselig hadde «alle» sett dem.

Håper på gruppesøksmål

En rekke av de involverte har også fortalt at det var mulig å se hvor hendelsene stammet fra, rent geografisk. Dette går på tvers av Teslas forsikringer om anonymitet.

Enkelte bilder var fra eiernes hjem, gjerne fra deres garasjer, i situasjoner der bilene var parkert og forlatt.

Fredag saksøkte Tesla-eieren Henry Yeh fra San Francisco selskapet, på bakgrunn av funnene. Han har et uttalt mål om å utvide til et gruppesøksmål.

  • Reuters snakket med over 300 Tesla-ansatte under arbeidet med saken.
  • De ansattes egne vurderinger av alvorlighetsgraden varierer. Men selv de mest avslappede synes å mene at det er et overtramp å knytte bildene til steder.
  • Reuters-sakene kan leses åpent andre steder, for eksempel her og her.
  • Tesla har ikke svart på anklagene.

PS: Et kuriøst eksempel på en internt distribuert video viste et kjøretøy eid av Tesla-eier Elon Musk – den verdenskjente Lotusen fra «Spionen som elsket meg», hensatt i en garasje. Ergo kan det i hvert fall synes som at ingen bilførere er gitt særskilt behandling.