SKAL NED: Fra årsskiftet blir det billigere bensin i Sverige. Bildet er fra Hedemora i Dalarna.

Fra 2024:

Sverige senker avgiften på drivstoff 

Den svenske regjeringen har besluttet å senke avgiften på bensin og diesel.

Publisert Sist oppdatert

Bensinavgiften settes i 2024 ned med 1,64 svenske kroner, mens dieselavgiften kuttes med 43 øre per liter, melder nyhetsbyrået TT.

Det er energi- og næringsminister Ebba Busch fra Kristdemokraterne som opplyser dette torsdag, sammen med Oscar Sjöstedt fra Sverigedemokraterna, på en pressekonferanse om det svenske statsbudsjettet for 2024.

Bakteppet er økende inflasjon og rekordhøye strømpriser den siste tiden. Mellom 2020 og 2022 økte bensinprisen i Sverige med over 40 prosent og dieselprisen med over 60 prosent.

«Dyrt å være svensk»

Den største reduksjonen vil altså komme på bensin.

– Vi mener det er rett og rimelig, siden de fleste biler er bensinbiler, sier Sjöstedt ifølge Aftonbladet.

– Det er for dyrt å være svensk. Derfor lover vi lavere og mer stabile strømpriser, samt rimeligere drivstoff, sier Busch.

NAF viser til løfte

NAF kommenterer beslutningen slik: 

– Nå må finansminister Trygve Slagsvold Vedum se til Sverige. Det er fullt mulig å kutte avgiftene i Norge og få ned pumpeprisen her, også. Det handler kun om politisk vilje, sier pressesjef Ingunn Handagard.

Hun mener at avgiftskutt på drivstoff er spesielt viktig for folk i distriktene.

– Her mangler folk alternativer til bilen, og det er færre som har elbil, sier Handagard – som viser til at regjeringen lovet å kutte drivstoffavgiftene i Hurdalsplattformen.

(©NTB)