PROBLEM-SUV: Den «nydelige» bilen fikk bruksforbud.
PROBLEM-SUV: Den «nydelige» bilen fikk bruksforbud.

Problemer allerede på hjemveien:

«Nydelig bil», skrev selgeren – vei­vesenet ned­la bruksforbud

Bilforhandleren mente at det er en «nydelig bil». Men allerede på vei hjem fikk kjøperen problemer, og like etterpå sa Statens Vegvesen stopp.

Publisert

På vei hjem fra overtakelsen opplevde den nye eieren at det vibrerte og durte da han satte på firhjulstrekket. På skjermen dukket det samtidig opp flere varsler om elektroniske feil.

Bilkjøpet gikk ikke som planlagt for mannen fra Sogn og Fjordane, da han kjøpte en GMC Yukon SUV fra Gardermoen Bilsenter på Romerike.

Varslet avskilting

Bilen til 310.000 kroner ble markedsført som «kongen av SUV» og som en «nydelig bil» av bruktbilforhandleren.

Men da bilen like etter ble undersøkt av et verksted på oppdrag fra den nye eieren, ble det avdekket flere sikkerhetsrelaterte feil og mangler. Blant annet ulovlige hovedlykter.

En drøy måned senere ble bilen underkjent i EU-kontroll. Statens vegvesen nedla bruksforbud, og varslet avskilting dersom bilen ikke ble reparert.

Kjøperen får støtte

Bruktbilforhandleren tok bilen tilbake for å reparere den. Men problemene var ikke over for kjøperen.

I de kommende par månedene fikk kjøperen beskjed om stadige utsettelser for når bilen ville være ferdig reparert. Til slutt krevde han å få heve bilkjøpet, slik at han får tilbake pengene sine.

Nå har Forbrukerklageutvalget, som behandler konflikter etter bilkjøp, vedtatt at mannen får heve – og at han får tilbake hele kjøpesummen.

Vil ikke svare

Bruktbilen var 11 år gammel da den ble kjøpt av mannen fra Sogn og Fjordane. Terskelen for å få heve kjøp av eldre bruktbiler er svært høy, men i denne saken viser Forbrukerklageutvalget til at det både ble avdekket feil og mangler som har sikkerhetsrisiko, og at vegvesenet la ned bruksforbud.

Dessuten påpeker Forbrukerklageutvalget at kjøperen fikk problemer allerede på vei hjem fra forhandleren.

Motor har vært i kontakt med bruktbilforhandleren. De opplyser at de nettopp er blitt kjent med vedtaket, og at de ikke ønsker å svare på spørsmål.