RENTEFELLE: Lene Drange, økonom og programleder i Luksusfellen.

Renteøkning:

Pass på rentefellen på billån

Nå bør du følge med på billånsrenten. Den kan bli satt opp mer enn du forventer.

Publisert

Rentene stiger kraftig, og mens de fleste mediene setter søkelys på boliglånsrenten, havner billånsrenten gjerne i skyggen, med langt mindre oppmerksomhet.

Det benytter bankene seg av.

– Jeg får henvendelser fra billånskunder om at billånsrenten gjerne stiger mer enn styringsrenten, sier Lene Drange, økonom og programleder i Luksusfellen.

Drange har derfor ett viktig råd til alle som har billån:

– Her må det forhandles, dersom du skal beholde en god avtale.

Store forskjeller

Det er svært store forskjeller på billånsrentene. På et typisk billån skiller det over lånets løpetid flere titusen kroner fra de beste finansieringstilbudene til de dårligste.

SJEKK STJERNEN: 2,99 prosent forteller ikke hele sannheten.

– Derfor er det viktig å sjekke rentene og betingelsene hos flere, sa Luksusfellen-programleder og forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen, da Motor skrev om de dårligste og de beste billånsrentene for bare noen uker siden.

De store ikke billigst

Store aktører som Santander, DNB og NAFs billån gjennom Nordea er ikke blant de rimeligste.

Den aller beste billånsrenten får du dessuten dersom du har ledig sikkerhet i boligen og kan finansiere bilen ved å øke boliglånet.

Men da er det viktig å nedbetale den delen som utgjør billånet like raskt som et vanlig billån, slik at ikke renteutgiftene blir unødig høye.

Fastrente ikke fastrente

Mange bilforhandlere og deres samarbeidspartnere har kampanjetilbud på finansiering. Da kan renten til å begynne med være svært lav. Eksempelvis hadde Tesla lenge et rentetilbud til kun 0,99 prosent.

Sjekk hvor lenge en attraktiv kampanjerente varer:

Mange bilkunder opplever at renten går raskt opp etter inngått avtale. Da må du enten prute ned renten igjen, eller flytte lånet – dersom det ikke har for høye kostnader.

Fastrente er dessverre ingen garanti for å unngå renteøkning. Tidligere denne uken skrev Motor om Tina Merete Langseth som fikk økt rente selv om Santander hadde lovet henne fastrente i tre år.

Lang løpetid dyrt

Det er fristende med lang nedbetalingstid og dermed lavere månedssum. Men det koster. Du betaler dobbelt så mye i renter dersom du tar billånet på 10 år, og ikke på de anbefalte fem årene.

På et typisk billån på 325.000 kroner, for en bil til 500.000 kroner, betaler du med fem års nedbetalingstid 38.000 kroner i rente.

Betaler du ned over 10 år, er rentekostnaden på hele 73.000 kroner.

– Jeg anbefaler kortest mulig nedbetalingstid på billånet. Helst ikke mer enn fem år, har forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea uttalt til Motor.