I FARESONEN: Toyota Prius står definitivt på tyvenes liste, men også andre modeller blir rammet.

Hybrider rammet:

Nye katalysator-raid i Norge

Det pågår en bølge av hybridkatalysator-tyverier akkurat nå.

Publisert

Forsikringsselskapet If melder om en rekke katalysatortyverier i traktene rundt både Stavanger og Trondheim.

– Vi har mistanke om at det er en liga – eller flere bander – med mobile vinningskriminelle som opererer akkurat nå. De går løs på helt vanlige privatbiler, sier selskapets kommunikasjonssjef Sigmund Clementz.

Som i USA

Motor skrev nylig om en ekstrem økning av den samme typen tyverier i California, der særlig Prius-eiere var utsatt.

Temmelig nøyaktig slik fortoner seg i Norge, også. Tyveriene rammer hybridbileiere generelt, men førere av Toyota-modellen spesielt.

– Det har gjerne skjedd om natta, og det har vært brukt en kombinasjon av håndkraft og verktøy. Tyveriene er gjort veldig raskt under bilen, og det skyldes nok at banden eller bandene har spesialisert seg på noen utvalgte bilmodeller, sier Clementz.

Ukraina-krigen del av bildet

Han tror det vil bli flere slike raid, særlig på Sørlandet og Østlandet.

– Grunnen er nærhet til Sverige, hvor mye tyvegods fra Norge transporteres gjennom til andre land. Vi tror det kan skje en økning i antallet tyverier på grunn av krigen i Ukraina og sanksjoner mot Russland, hvor en del av edelmetallene i katalysatorene kommer fra. I katalysatorer finnes det noen få gram hver av platina, rhodium og palladium. Sistnevnte metall blir nesten utelukkende produsert i Russland, sier kommunikasjonssjefen.