NY TID: Nissan Ariya er en moderne og norgesklar elbil som viderefører arven etter litt mindre Leaf.

Nissan utvikler faststoffbatterier:

Slik skal elbil­pionérene møte skeptikerne

Alliansen Nissan/Renault/Mitsubishi har en unik elbilkompetanse, men et aldrende modellutvalg. 35 nye elbiler og storsatsing på batteriteknologi skal gi trioen nytt liv.

Publisert Sist oppdatert

Nissan Leaf. Renault Zoe. Mitsubishi Outlander. Tre pionérer innenfor elektrifisering.

Men bortsett fra Leaf, som har en imponerende rekkevidde på nybilstatistikkene, så er dette modeller vi har sagt farvel til.

Ladehybriden Outlander er allerede ute av nybilmarkedet, og helelektriske Zoe forsvinner i 2022.

Nye batterier

Men kompetansen på elbiler forsvinner ikke.

Og nå varsler alliansen et enda tettere samarbeid til en verdi av rundt 230 milliarder kroner.

Planen er å lansere 35 nye modeller innen 2030, redusere batterikostnadene kraftig - og etablere produksjon av såkalte faststoffbatterier mot slutten av dette tiåret.

SNART KLAR: Renault Megane E-Tech electric er klar til kjøring for motorpressen i slutten av januar og kommer til de første kundene på vårparten.

Rekkevidde

Fordelen med denne batteritypen sammenliknet med dagens litium-ion-batterier, er tettere energitetthet – som igjen gir mindre batteripakker.

Det kan gi biler med bedre plass og mer praktiske løsninger, eller plass til flere batteripakker som gir bedre rekkevidde.

NY ELBIL: Neste elbil ut fra Nissan, er en småbil litt mindre enn kjente Nissan Micra. Modellen lages på samme plattform som den elektriske retroversjonen av Renault 5.

Helelektriske

Disse batteriene vil også kunne lades på en tredjedel av tiden vi bruker i dag, melder Nissan – som har hovedansvaret for batteriutviklingen. Planen er at batteriene skal komme i produksjon mot slutten av dette tiåret, og komplettere alliansens strategi om at Renault og Nissan skal være helelektriske innen 2030.

Mitsubishi har som kjent konsentrert seg mer om det amerikanske og asiatiske markedet, der elektrifiseringsprosessen går saktere.

To ferske elbiler lanseres allerede i løpet av de nærmeste månedene: Nissan Ariya og Renault Megane E-Tech electric. Disse er bygd på samme plattform, men er vidt forskjellige utseendemessig og ganske forskjellig størrelsesmessig.