GJØR DET SELV: En Ford Mustang Mach-E tilkoblet den robotstyrte ladeløsningen.

Ford med ny teknologi:

Nå testes helautomatisk elbil-lading

Bilprodusenten Ford har utviklet en prototype på en robotisert ladestasjon hvor bilføreren ikke trenger å gå ut av bilen. Nå skal løsningen testes på Ionity-systemet Ford er del av.

Publisert Sist oppdatert

På sikt kan teknologien i kombinasjon med selvkjørende biler gjøre at hele ladeprosessen kan bli helautomatisk, skriver Ford i en pressemelding.

Robotladestasjonen som nå testes er del av et forskningsprosjekt som både skal utvikle automatiske ladeløsninger og fullautomatisert lading av selvkjørende biler. I prototypen som nå er på plass, trenger ikke føreren gå ut av bilen, men kan starte ladingen fra mobilen.

For de fleste er lading enkelt, men for eldre, mennesker med nedsatt funksjonsevne eller mobilitetsutfordringer kan det være krevende.

Angela Aben, som er rullestolbruker og ansatt i kommunikasjonsavdelingen til Ford Europa, sier det slik i pressemeldingen:

– Jeg stoppet å fylle opp tanken på bilen min for flere år siden. Det gjør ektemannen min for meg. Det ble rett og slett for krevende. Med robotladestasjonen trenger jeg i fremtiden ikke lenger være avhengig av andre for å få gjort dette.

Ionity-test

Når robotladestasjonen blir aktivert åpner det seg et deksel og ladearmen finner selv veien til ladekontakten på bilen ved hjelp av et lite kamera. Når ladingen avsluttes, kobler den fra bilen og går tilbake til utgangsposisjonen. Sjåføren skal kunne følge prosessen via FordPass-appen.

Stasjonen er utviklet ved universitetet i Dortmund, men Ford mener løsningen kan installeres både på handikapplasser, parkeringshus og i private hjem.

Og så, i den vidunderlige nye verden: Føreren av bilen sender simpelthen sin selvkjørende bil til ladestasjonen for så å kalle den tilbake når ladingen er fullført.

I første omgang skal et oppfølgingsprosjekt med hurtigladenettverket Ionity teste hvordan robotladestasjonen ytterligere kan forbedres.