SAMLER INN VED BEHOV: Forsvaret har rett til å rekvirere bilen din. Dette bildet er en ren illustrasjon.

Ved krise:

Nå får bileiere melding om at Forsvaret kan ta bilen

Forsvaret sender torsdag ut melding til 4594 bileiere i Norge om at de trenger bilen din i tilfelle det blir krise eller krig.

Publisert

Torsdag får 4594 bileiere i Norge digital melding fra Forsvaret om såkalt forberedt rekvisisjon. Det betyr at kjøretøyet – i en krigssituasjon – vil bli disponert av Forsvaret ved behov.

Dette bidrar til at Forsvaret har tilgang til nødvendige ressurser i en krigssituasjon, skriver Forsvaret i en pressemelding torsdag.

Dette er en videreføring av det som ble gjort i januar i fjor, da Forsvaret sendte ut over 4000 forberedte rekvisisjoner. 3201 av de forberedte rekvisisjonene for 2023 videreføres fra i fjor, mens 1393 er nye.

Dersom du mottar melding, betyr det at Forsvaret i en krigssituasjon kan disponere ditt kjøretøy. Den forberedte rekvireringen gjelder for ett år av gangen, men kan forlenges.

– Dette er et føre-var-tiltak og en del av en større gjenoppbygging av beredskapen vår, forklarer generalmajor Lars Christian Aamodt, sjef for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).

Det er en lov fra 1951 som er hjemmelen. Denne sier også at Forsvaret kan rekvirere hus og bygg.

(©NTB)