NORSKE FORHOLD: Trygg trafikk, sammenliknet med mange andre land.
NORSKE FORHOLD: Trygg trafikk, sammenliknet med mange andre land.

Australsk påstand:

Mener norske bilførere er i verdenstoppen

Norge scorer svært høyt på sikkerhetsfaktorer i en australsk vurdering av tallmateriale fra 50 land.

Publisert Sist oppdatert

Australske Compare the Market tar munnen litt for full og påstår at de kårer «verdens beste bilførere». Her kommer de japanske på topp, foran trafikanter fra Nederland, Norge, Estland og Sverige – i den rekkefølgen.

I realiteten er det hovedsakelig andre faktorer som vurderes – først og fremst sikkerhet og trafikkregler.

Norges høye plassering skyldes lave dødstall i trafikken, relativt sett, samt lav promillegrense, lave C02-utslipp og lite bortkastet tid til pendling.

Japan og Singapore er de eneste ikke-europeiske landene innenfor de 20 øverste på listen.

«Vinneren» Japan scorer høyt på de samme områdene som Norge, men ligger et lite hestehode foran hva veistandard angår. Her bør det nevnes at selv om veistandard-tallene kan være korrekte, stammer akkurat disse fra hva de enkelte lands politikere selv har rapportert til World Economic Forum.

Det er også verdt å merke seg at social media sentiment er inkludert i tallmaterialet, i praksis en vurdering av hvor positiv omtale forskjellige trafikkforhold jevnt over får i sosiale medier.

Tanken er veldig god – å lytte til brukerne – men resultatet er neppe upåvirket av kulturelle forskjeller i uttrykksmåte. Her ligger Japan langt foran Norge ... og alle andre.

Danmark ligger for øvrig helt sist på dette punktet.

På bunnen av totallisten finner man Thailand, så vidt foran Peru, Libanon, India og Malaysia. USA klokker inn på en sjuendeplass. Fra bunnen.

Her er listen over alle de 50 landene som er vurdert.