SLEIPT OM SOMMEREN, IS I KULDA: Et vanlig vogntog med fiskelast kan slippe ut opp til 3600 liter smeltevann.

Livsfarlig svineri:

Fiskevann fra vogntog fryser til is på veien

Blodig fiskevann som renner ut fra vogntog, skaper fare for andre trafikanter. Om vinteren renner det rødfargede vannet av og fryser til is på veien, eller fryser på vogntoget og faller av som store istapper.

Publisert

Kontrollørene til Statens vegvesen avdekker stadig rennende last og har hittil i år stoppet hundrevis av transporter.

– Har det skjedd ulykker som følge av dette?

– Nei. Men at det har gått bra så langt, er naturligvis ingen garanti for at det ikke kan skje alvorlige ulykker, sier avdelingsdirektør Kjetil Wigdel i Statens vegvesen utekontroll.

Griser til biler ... og mc-er

Wigdel sier videre til Motor at flere bileiere har opplevd å få bilen griset til på grunn av fiskevann i veibanen.

Det samme har MC-førere opplevd. Mens avrenningen fører til farlig føre på grunn av is om vinteren, er den heller ikke uproblematisk om sommeren. Da gir den sleipt og glatt føre.

Problemet er like stort for norske som utenlandske transportører.

Et vogntog med fisk er fylt av nesten 900 kasser. I hver kasse er det mellom tre og fem kilo is, og mye av denne isen smelter underveis.

Tusenvis av liter

Så lenge vannet ikke samles opp i kasser, havner det altså på veien og utgjør mellom 1800 og 3600 liter smeltevann per vogntog.

Det jobbes med å forbedre situasjonen, og bransjeorganisasjonen Sjømatbedriftene har sammen med Norges Lastebileier-Forbund lansert en standard for fisketransport, men Statens vegvesen sier dette foreløpig ikke har resultert i nevneverdig bedring.

– Det finnes kasser på markedet som kunne forhindret avrenning. Fiskeribransjen har ment at de er for dyre sammenlignet med kassene de bruker i dag, men det jobbes aktivt med å utvikle nye og billigere modeller, sier Kjetil Wigdel.