FÅR KONSEKVENSER? Bildet viser en streikevakt fra IF Metall utenfor Tesla-anlegget på Boplatsgatan i Malmö i begynnelsen av desember.

Kan miste jobben:

Hydro varsler opp­sigelser på grunn av Tesla-streiken

20 personer har fått varsel. Ifølge selskapet er streiken i Sverige en direkte årsak.

Publisert Sist oppdatert

I Sverige har Tesla vært rammet av streik siden 27. oktober i fjor. Konflikten handler om kollektive avtaler – som den svenske fagforeningen IF Metall vil ha, men Tesla sier nei til.

Streiken begynte ved service- og verkstedkjeden TM Sweden AB, men er siden trappet opp flere ganger, hovedsakelig gjennom sympatiaksjoner. 

Det er en slik aksjon ved Hydro Extrusions i Vetlanda i Småland som nå kan føre til at ansatte mister jobben, melder Sveriges radio

Hydro Extrusions leverte aluminiums­komponenter til Tesla-fabrikken i Tyskland inntil 24. november, da streiken startet for denne fabrikkens del.

Takket nei til å få dekket lønnen

– Vi har sendt et varsel til 20 fagorganiserte ansatte med kollektiv­avtale ved vår fabrikk i Vetlanda. Dette er en direkte konsekvens av Tesla-konflikten, sier administrerende direktør Jonas Bjuhr.

Det er totalt omkring 600 ansatte ved fabrikken.

IF Metall har tilbudt å betale lønnen for de 20 varslede. Det har Hydro-ledelsen takket nei til. 

– De behøver ikke å si opp noen. Men jeg tror selskapet er satt under kraftig press fra Tesla, sier IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä til fagforenings­mediet Dagens Arbete.

– Bekymret

– Dette er ikke noe vi tar lett på, sier Norsk Hydros pressekontakt Anders Vindegg til E24.

– Vi i Norsk Hydro støtter den svenske arbeidslivsmodellen og den kollektive avtalen som Hydro har med IF Metall. Men vi er bekymret for en varig konflikt, der vi som tredjepart påvirkes uforholdsmessig hardt, sier Vindegg.

Les mer om streiken her, og se hva norske Fellesforbundet mener i saken under: