VANSKELIG I NORD: Uværet skaper krevende kjøreforhold i nord, som her på E6 på grensa mellom Nordland og Troms og Finnmark.
VANSKELIG I NORD: Uværet skaper krevende kjøreforhold i nord, som her på E6 på grensa mellom Nordland og Troms og Finnmark.

Uvær landet rundt:

Her finner du siste nytt om veiforholdene i uværet

Uværet fører til ekstremt krevende kjøreforhold mange steder i landet. Sjekk Statens vegvesens nye app for å få siste nytt om forholdene der du skal kjøre.

Publisert

Veier er stengt mange steder i landet, og kjøreforholdene kan endres fort.

– Dette er vær som er langt utenfor det normale også i disse områdene, sier sjefen for Vegtrafikksentralen i Nord-Norge, Siril Veiåker Nilsen.

– Vi vet at en rekke veger kommer til å bli stengt, også hovedveger som E6 gjennom regionen. Og vi må være forberedt på at veger vil være stengt gjennom hele onsdagen og fram til torsdag.

SISTE NYTT OM KJØREFORHOLDENE? Appen «Vegvesen trafikk» kan lastes ned gratis fra Apple App Store eller Google Play.

Hun er tydelig på hva som forventes av trafikantene:

– Publikum må holde seg oppdatert om situasjonen på vegene, dersom de vurderer å reise i det aktuelle området. Bruk nettsiden vegvesen.no/trafikk og appen Vegvesen trafikk aktivt, det er gode og lett tilgjengelige informasjonskilder. Se også vegvesen.no/fjelloverganger. Unngå å ferdes på vegene i de utsatte områdene. Utsett heller reisen til senere, særlig hvis du skal kjøre langt. Husk at veger kan bli stengt på kort varsel, sier Siril Veiåker Nilsen.

Blir ikke bedre

I Finnmark er det meste av veier stengt, sa en oppgitt trafikkoperatør til NTB onsdag morgen. I 11-tida er det fortsatt store problemer i trafikken.

– Det er ikke blitt bedre utover dagen. Vi greier ikke ta unna alle telefonene, sier trafikkoperatør Renate Aanes til NTB.

Flere veier blir stengt ut dagen. Den viktige fjellovergangen Sennalandet er blant dem som er stengt.

I Troms går det stort sett fint, men i Nordland begynner det å bli glatt.

– Det har begynt å regne i Vesterålen i Lofoten, så der blir det glatt. Vi får også telefoner fra Bodø-området at det er vanskelig å kjøre der, sier Aanes.

Ferje i butikk stoppet ølsalg

I Ålesund rammet uværet ferja MS Hjørundfjord som lå til kai. Den slet seg og ble feiet rett inn i Kiwi-butikken som lå ved kaia. Butikken fikk et hull i veggen.

– Ingen er skadd, utover veggen på Kiwi-bygget, sier operasjonsleder Tor Andre Gram Franck til Sunnmørsposten.

Butikksjef Marie Valderhaug sier at ulykken får konsekvenser.

– Butikken er åpen, men området er sperret av. Men man får ikke kjøpt øl i dag, siden den hylla ligger på bakken, sier Valderhaug til VG.

Men det er ikke de største problemene på veiene i Midt-Norge.

MER UVÆR: Meteorologene publiserte dette varselet på sosiale medier onsdag formiddag for været gjennom dagen.
MER UVÆR: Meteorologene publiserte dette varselet på sosiale medier onsdag formiddag for været gjennom dagen.

Kan bli stengt på kort varsel

På Vestlandet blir folk bedt om å følge med på 175.no trafikkmeldinger før de skal ut og kjøre.

Det ble tirsdag morgen innført kolonnekjøring på riksvei 13 over Vikafjellet. En ny vurdering tas klokken 17 tirsdag. Veien over Hardangervidda er fortsatt åpen i 11-tida, men der kan det bli kolonnekjøring på kort varsel.

Tross uværet har det stort sett gått fint på veiene.

– Det har vært litt vann og tre og stein som faller, en bru som har vært stengt på grunn av vind og litt småplukk rundt omkring, sier trafikkoperatør Eirik Elnes.

Fin flyt på Østlandet

Det er foreløpig ikke de store problemene på veiene på Østlandet til tross for litt snø. Men det kan være glattere enn du venter.

Det var frykt for underkjølt regn og veldig glatte veier i forbindelse med uværet onsdag. Men i 11-tida ser det ut til å ha gått fint i trafikken på Østlandet.

– Det har ikke vært noen store problemer som vi vet om, det har gått greit rundt omkring, sier trafikkoperatør Gunnar Dovland til NTB.

Veitrafikksentralen begynner å få meldinger om is og snø på veiene nordover på Østlandet.

Venter glatte veier i sør

– Folk må være våken på underlaget, særlig dette med skiftende temperaturer. Det kan plutselig være glatt selv om det ser bart ut, sier Dovland.

På Sørlandet er det heller ikke store problemer i morgentimene, men det kan bli isete utover dagen når det er varslet regn.

– Foreløpig ser det veldig greit ut. Det er kolonnekjøring på fjelloverganger. I lavlandet går det bra, men det kan bli glatt utover dagen så vi er ute og jobber, sier trafikkoperatør Ole-Martin Kjeldsen.

Stormsenter

Uværet skyldes et stormsenter i Norskehavet som farger Norge i gult, vått og kaldt på kartet.

Meteorologene har delt et kart i sosiale medier , som illustrerer hvordan været skaper problemer i Norge. Så godt som hele Norge er dekket av et farevarsel på gult nivå.

– Det er et stormsenter ute i Norskehavet som gir mye vær i hele landet i dag. Det er sånn det kommer til å fortsette videre utover dagen i dag, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til NTB.

(©NTB)